Slovensko si polepšilo v hodnotení podnikateľských rizík

Úroveň podnikateľských rizík v krajinách strednej a východnej Európy sa zlepšuje. Príkladom je aj Slovensko, kde nadnárodná spoločnosť Coface zlepšila hodnotenie rizika krajiny na A2 (nízke riziko).
„Slovensko významne znížilo mieru insolvencií spoločností, medziročne o 27 %, čo je najviac v regióne, a sú tu aj významné investície v automobilovom priemysle,“ konštatuje v najnovšej analýze spoločnosť Coface, ktorá každý štvrťrok porovnáva vývoj rizík krajín aj jednotlivých sektorov hospodárstva v 160 štátoch sveta. Z regiónu si polepšili hodnotenie rizikovosti firiem z hľadiska splácania pohľadávok a manažovania ich rizika aj Chorvátsko, a to na A4 (akceptovateľné riziko). Krajina už nie je v procese nadmerného deficitu v EÚ a čerpá z dynamickej spotreby domácností.
„Zhoršenie politického aj sektorového rizika zasiahlo rozvíjajúce sa krajiny. Argentína a Turecko, dve krajiny, ktoré doplácajú na silnú vonkajšiu nerovnováhu a závislosť na externom financovaní, prežívajú prehĺbenie menovej krízy. V súvislosti so sprísnením úverových podmienok spoločnosť znižuje rating šiestich podnikateľských sektorov v Argentíne, ktoré doplácajú na významný pokles ekonomickej aktivity (s prognózou o 2,4 % v roku 2018). Pre firmy zo sektorov automobilového priemyslu, dopravy, papierenského a chemického priemyslu platí „vysoké riziko“ schopnosti splácať svoje pohľadávky.
Ostatné významné rozvíjajúce sa ekonomiky – Južná Afrika, Brazília, India a Indonézia – sa javia ako obzvlášť náchylné na riziká spojené s odlivom kapitálu. Táto ich zraniteľnosť vyplýva z podobných faktorov ako v Argentíne a Turecku: rozvinuté kapitálové trhy, deficity bežného účtu a politické prostredie, ktoré pravdepodobne zvýšia opatrnosť na trhoch, najmä pre plánované voľby koncom tohto roka, respektíve v roku 2019. Napriek tomu v dôsledku nižšej dolarizácie a celkovo vysokej úrovne devízových rezerv v týchto ekonomikách sa riziko nákazy zmierňuje.

Súvisiace články

Aktuálne správy