Očakáva sa väčší rozmach slnečnej a veternej energie

Podľa správy spoločnosti Deloitte Global prekážky, ktoré dlhšiu dobu bránili rozsiahlejšiemu zavádzaniu obnoviteľných zdrojov, sa strácajú.

Slnečná a veterná energia ešte stále neukázali svoj plný potenciál. Vyplýva to zo správy spoločnosti Deloitte Global s názvom Globálne trendy v obnoviteľnej energii. Podľa nej prekážky, ktoré dlhšiu dobu bránili rozsiahlejšiemu zavádzaniu obnoviteľných zdrojov, sa strácajú.

„V prípade zavedenia obnoviteľných zdrojov energie vo veľkom meradle si už nekladieme otázku či vôbec, ale kedy. Veľké krajiny už dosiahli cenovú paritu pre určité obnoviteľné zdroje. Keďže ceny aj naďalej klesajú, rozvinuté aj rozvíjajúce sa trhy majú schopnosť integrovať obnoviteľné zdroje do svojich sieťových systémov, aby si zabezpečili konkurenčnú výhodu,“ uviedol líder pre oblasť energií spoločnosti Deloitte Ján Bobocký.

Podľa neho obnoviteľné zdroje energie, najmä slnečná a veterná, sa cenou a výkonom vyrovnávajú bežným zdrojom energie. „Je pravdepodobné, že ceny budú aj naďalej klesať a dostupnosť sa zlepší, keďže moderné technológie ako blockchain, umelá inteligencia a 3D tlač ešte posilňujú zavádzanie obnoviteľných zdrojov,“ doplnil Bobocký.

Spoločnosť Deloitte poskytuje služby v oblasti auditu, daní, práva, podnikového a transakčného poradenstva klientom v mnohých odvetviach verejného a súkromného sektora. Pôsobí vo viac ako 150 krajinách a zamestnáva 245 tisíc ľudí.

Súvisiace články

Aktuálne správy