Španielsky najvyšší súd zreviduje vlastné rozhodnutie o bankových úveroch

Najvyšší španielsky súd úplne otočil v otázke, ktorá je dôležitá pre tamojší bankový sektor. Tribunal Supremo len 24 hodín po rozhodnutí, podľa ktorého náklady za dosvedčenie hypotekárnej zmluvy ponesie banka a nie spotrebiteľ, v piatok ohlásil revíziu.
Vzhľadom na „radikálnu zmenu“ a „enormné ekonomické a sociálne dôsledky“ rozhodnutia bolo rozhodnuté, že 2. komora pre správne spory najvyššieho súdu sa bude otázkou znova zaoberať. Rozhodnutie tak zatiaľ nenadobudlo právoplatnosť. Prezident komory Luis María Díez-Picazo neuviedol termín nového posudzovania.
Rozhodnutie by španielskym bankám len niekoľko rokov od prekonania ťažkej krízy prinieslo miliardové výdavky. Ratingová agentúra Moody’s odhadla, že očakávané nároky by znamenali náklady vo výške minimálne štyroch miliárd eur. Združenie na ochranu bankových klientov (Asufin) hovorilo dokonca o sume vyše 30 miliárd eur.
Najvyšší súd najnovším rozhodnutím už zrevidoval jedno, ktoré padlo vo februári tohto roka. V odôvodnení uviedol, že o dosvedčenie úverovej zmluvy má záujem v prvom rade banka, a to najmä v prípade výpadkov v splácaní.
Kurzy najväčších bánk vo štvrtok (18. 10.) zareagovali na rozhodnutie súdu prepadom až o 7 %. V piatok zostali zväčša nezmenené.

Súvisiace články

Aktuálne správy