Spotrebitelia by nemali konzumovať mrazené jahody bez tepelnej úpravy

Štátna veterinárna a potravinová správa (ŠVPS) SR vydala odporúčanie pre spotrebiteľov na Slovensku, aby nekonzumovali mrazené jahody zakúpené v obchodnej sieti bez ich predošlej tepelnej úpravy. Informovala o tom v piatok na svojej internetovej stránke.
Odporúčanie súvisí s aktuálnou kauzou mrazených poľských jahôd. Švédski a rakúski odborníci dospeli genetickým skúmaním vírusu spôsobujúceho hepatitídu typu A k záveru, že zdrojom infekčného ochorenia v oboch štátoch boli dovezené mrazené jahody z Poľska. Informáciu, ktorú priniesol odborný časopis Eurosurveillance, sprostredkovala ešte v utorok (16.10.) tlačová agentúra APA. Podľa nej sa pravdepodobne infikované produkty z Poľska mohli dostať cez dva veľkoobchody aj na Slovensko.
„ŠVPS SR žiadala od rakúskych kontrolných orgánov podrobnosti o dodávkach týchto jahôd do slovenskej obchodnej siete na základe medializovaných údajov. Do dnešného dňa sme podrobnosti o týchto dodávkach nedostali,“ konštatovali v piatok kontrolóri.
Rovnako k tejto potravinovej kauze doposiaľ nevydala odborné stanovisko pre členské krajiny ani Európska komisia. „Vzhľadom na túto situáciu prebieha kontrola v mraziarenských skladoch a v obchodnej sieti spojená s odberom vzoriek,“ dodala ŠVPS.

Súvisiace články

Aktuálne správy