Miliardár tvrdí, že dlhopisy sú v bubline a nie akcie

, CNBC Foto: YT/CNBC;SITA/AP

Miliardár Leon Cooperman radí investorom, aby sa vyhýbali americkým dlhopisom, pretože sú v bubline.

"Môj svet sú peňažné prostriedky a akcie. Myslím, že dlhopisy sú v bubline, nie akcie," povedal Cooperman a odkázal, aby investori nakupovali akcie, ktoré považujú za "v zásade lacné" po nedávnom poklese akcií.

Coopermanove komentáre prichádzajú po tom, čo výnosy amerických 10-ročných dlhopisov vzrástli minulý týždeň na 3,261 percenta, na najvyššiu úroveň od roku 2011. Prudký nárast sadzieb zo strany Fedu postrašil investorov po celom svete, pričom svetové akcie minulý týždeň prudko klesli.

Fed znížil svoje jednodňové úrokové sadzby na nulu v dôsledku finančnej krízy, keď sa pokúšal skokovo oživiť americkú ekonomiku. To spôsobilo, že výnosy sa dostali na historické minimá, a ceny dlhopisov sa dostali na úrovne, ktoré niektorí investori, ako Cooperman, už označujú za bublinu. Fed už opustil od ultrauvoľnenej monetárnej politiky a postupne sadzby zvyšuje. Centrálna banka tak už tento rok urobila trikrát a predpokladá sa, že ich do konca roka dvihne ešte raz. Investori sa obávali, že zvýšenie sadzieb povedie k vyšším výpožičným nákladom a tým k spomaleniu globálnej ekonomiky.

Cooperman, generálny riaditeľ spoločnosti Omega Advisors, si ale myslí, že trh dokáže zvládnuť vyššie úrokové sadzby, keďže neexistujú náznaky recesie. "Ekonomika je príliš silná, nevidíme podmienky, ktoré zvyčajne vedú k veľkému poklesu."

Americké akcie sa pokúšajú zotaviť z poklesu o 4,1 percenta počas minulého týždňa, čo pripisujú obavám zo zvyšovania sadzieb, technických ocenení a obáv z globálneho ekonomického spomalenia. Cooperman očakáva, že akcie sa odrazia od tohto poklesu, pretože sú pomerne cenené. "Môj názor je, že trh bude na konci roka vyššie ako je dnes," povedal. "Sme v zóne reálneho ohodnotenia a musela by prísť recesia alebo zmena postoja Fedu, aby sme k akciám pristupovali inak.“

 

Súvisiace články

Aktuálne správy