EK zrejme odmietne rozpočtové plány Talianska

Európska komisia (EK) zrejme bude požadovať od Talianska, aby zmenilo svoje rozpočtové plány na rok 2019, uviedol v stredu eurokomisár pre rozpočet Günther Oettinger.
„Je to môj osobný názor, ktorý vychádza z predložených čísel, že s veľkou pravdepodobnosťou budeme musieť Taliansko požiadať, aby opravilo návrh rozpočtu,“ napísal Oettinger na Twitteri. Poprel správu nemeckého týždenníka Spiegel, ktorý tvrdil, že EK už dospela k rozhodnutiu zamietnuť taliansky návrh.
Spiegel vo svojej správe citoval práve Oettingera: „Potvrdila sa domnienka, že taliansky rozpočtový návrh na rok 2019 nie je v súlade so záväzkami, ktoré existujú v Európskej únii (EÚ).“
Oettinger neskôr na Twitteri napísal, že netvrdil, že EK sa už rozhodla o Taliansku, ani že Komisia vo štvrtok (18. 10.) alebo piatok (19. 10.) pošle Rímu príslušný list.
Talianska vláda predložila návrh rozpočtu na poslednú chvíľu tesne pred pondelkovou (15. 10.) polnocou. Kabinet zložený z populistického Hnutia piatich hviezd a pravicovej strany Liga naplánoval výrazne vyšší schodok, než požaduje EÚ. Deficit by mal dosiahnuť 2,4 % hrubého domáceho produktu (HDP), pričom predchádzajúca vláda prisľúbila maximálne 0,8 % HDP.
Talianske vládne dlhopisy v reakcii na správu týždenníka Spiegel rovnako ako na neskoršie Oettingerove vyjadrenia oslabili a ich výnosy rástli.

Súvisiace články

Aktuálne správy