Medzi najväčšími firmami v SR najviac priamych daní odvádzajú nemecké podniky

Z 2,8 mld. eur priamych daní, ktoré sa na Slovensku za vlaňajšok vybrali od 200 najväčších spoločností, 17 % odviedli firmy s nemeckým kapitálom.

Spomedzi najväčších firiem na Slovensku najviac daní odvádzajú podniky s nemeckým kapitálom. Vyplýva to z analýzy spoločnosti BMB Leitner za rok 2017, podľa ktorej podiel nemeckých firiem na priamych daniach zaplatených 200 najväčšími podnikmi na Slovensku, vrátane finančného sektora, predstavuje 17 %. Celkovo tieto dve stovky najväčších firiem zaplatilo priame dane v objeme 2,8 %, z čoho podniky so slovenským kapitálom odviedli 12 %.

Na samotných daniach z príjmu tak nemecké firmy na Slovensku odviedli do rozpočtu za minulý rok vyše 450 mil. eur. Ak sa k tomu pripočítajú odvody do Sociálnej poisťovne, suma odvedená nemeckými zamestnávateľmi na Slovensku presiahla 1 mld. eur.

„Aj keď tržby 200 najväčších firiem na Slovensku celkovo za rok 2017 klesli o 5 %, daň z príjmov zo závislej činnosti týchto firiem narástla o 6 % a odvodové zaťaženie dokonca o 17 %,“ uviedla partnerka v BMB Leitner a autorka štúdie Renáta Bláhová. Ako dodala, pre udržateľný rozvoj slovenskej ekonomiky je kľúčové, aby sa odvodovo-daňové zaťaženie pracovnej sily na Slovensku začalo znižovať. „Týka sa to nízkopríjmových skupín pracovnej sily, ale najmä strednej vrstvy, ak má byť naďalej hnacou silou slovenských podnikov,“ tvrdí.

Analýza bola zostavená na základe princípu, podľa ktorého sa príslušnosť slovenskej dcérskej spoločnosti určila na základe hlavného sídla koncernu. Podľa tohto princípu je Nemecko nielen najväčším zahraničným platcom daní na Slovensku, ale aj najväčším zahraničným investorom. Do konca roku 2016 preinvestovali nemecké firmy na Slovensku podľa údajov Nemeckej spolkovej banky 7,4 mld. eur a zamestnali 132 000 pracovníkov.

Súvisiace články

Aktuálne správy