Prečo Maďari nakupujú zlato

, QZ;index.hu Foto: SITA/AP

Po prvýkrát od roku 1986 maďarská centrálna banka kupuje zlato a desaťnásobne zvyšuje svoje zlaté rezervy až na 31,5 ton. Čiastočne je to v mene finančnej stability a čiastočne aj preto, aby udržala krok so svojimi susedmi.

Márton Nagy, viceprezident Maďarskej národnej j banky, uviedol, že 31,5 ton zlata tvorí 4,4 percenta rezervy MNB. Z monetárneho hľadiska zohráva zlato podľa neho stabilizačnú úlohu , vytvára dôveru voči centrálnej banke. Poliaci majú v regióne najväčšie zásoby zlata, 112 ton a v pomere vedie Rumunsko , kde 103 ton predstavuje 10 percent rezervy. Na tlačovej konferencii Nag nezabudol doplniť, že USA majú 8000 ton, čo je najviac na svete, ale v ostatných rokoch masívne nakupuje drahý kov aj Čína a Rusko.

György Matolcsy, predseda Maďarskej národnej banky, spresnil, že ide o rozhodnutie hospodárskeho a národného strategického významu, ale odvolal sa aj na príklady z histórie, napríklad v stredoveku bolo Maďarsko bohatou krajinou, malo až 5/6 európskeho zlata. Podľa Matolcsyho, tento nákup inicioval Viktor Orbán asi pred rokom, keď upovedomil MNB aby prehodnotila svoju zlatú stratégiu, banka sa následne rozhodla zvýšiť svoju rezervu.

Na oslavu tejto príležitosti banka vydala takzvanú "zlatú knihu", pozlátenú históriu v štýle Make Hungary Great Again v ktorej sa opisuje vzťah krajiny ku drahým kovom. Obsahuje "storočia zlatých mincí" a menej šťastne aj zlato ukradnuté nacistami počas druhej svetovej vojny.

Ide o najnovší príklad z radu akvizícií zlata v krajinách východnej Európy a strednej Ázie. Začiatkom tohto roka sa Poľsko stalo prvým členom EÚ, kto nakúpil zlato v tomto storočí. Počas júla a augusta zhromaždilo deväť ton. Za prvých šesť mesiacov tohto roka tvorili 86 % nákupov centrálne banky Ruska, Turecka a Kazachstanu. Rusko každý mesiac pridáva do rezervy približne 20 ton v priemere v tomto roku. Podľa analytikov Macquarie, centrálne banky nakupujú zlato za svoje rezervy najrýchlejším tempom za ostatných šesť rokov.

Aby sme pochopili prečo, je potrebné sa bližšie pozrieť na geopolitiku regiónu. Nie je to len kvôli načasovaniu, dnes sú ceny zlata relatívne nízko, čiastočne vzhľadom na silný americký dolár. Vzhľadom na rastúce napätie medzi Ruskom a Spojenými štátmi, niet pochýb o tom, že Moskva likviduje svoje pozície v amerických štátnych dlhopisoch a nakupuje zlato. Aj keď vzťahy medzi Ruskom a Maďarskom nie sú vždy vrúcne, faktom je, že Rusko je pre Maďarsko veľmi dôležitým obchodným partnerom a tým bude to aj naďalej. „Zlato bude pravdepodobne Ruskom použité v budúcnosti ako prostriedok obchodného vyrovnania,“ myslí si Alastair Macleod analytik GoldMoney. Ak Rusko podľa neho stratilo prístup k doláru alebo medzinárodným platobným systémom, môže sa obrátiť na zlato.

Obrazu maďarského premiéra Viktora Orbána ani autokratickej vláde ruského prezidenta Vladimíra Putina pravdepodobne veľké množstvo zlata neublíži. Maďarská centrálna banka hrdo pridala aj fotografiu svojho zbrusu nového pokladu spolu s tlačovou správou oznamujúcom jej nedávny nákup. Konzultant v oblasti riadenia, Peter York, píše o tom, ako despotovia a diktátori milujú zlato. „Ak máte len jeden život, zdá sa, že väčšina diktátorov premýšľa tak, že ho chce prežiť v obklopení zlatom. Keď máte k dispozícii všetky zdroje vašej krajiny, tak prečo by aj nie? Zlatý nábytok, zlaté dekorácie stien, stĺpy so zlatými hlavicami, zlaté kohútiky.“ Ale pre autokratov zlato nie je čisto estetická voľba. V týchto akvizíciách je treba vidieť hromadenie žiarivého pokladu takmer vždy, keď sa záujem o medzinárodnú spoluprácu vytráca.

 

Súvisiace články

Aktuálne správy