Stop výnimočným ziskom: Maďarsko nečakane ruší štátnu pomoc pri stavebnom sporení

, ČTK Foto: SITA/AP

Zmenu zákona podľa agentúry DPA v parlamente schválila vládna väčšina. Motívom by podľa niektorých expertov mohla byť snaha vlády pomôcť spriateleným oligarchom získať nových klientov pre nimi ponúkané finančné nástroje.

Stavebné sporenie s podporou štátu bolo v Maďarsku zavedené podľa nemeckého vzoru v roku 1997. Štát naň doposiaľ poskytoval príspevok až 72 000 forintov (zhruba 223 eur) ročne. Vďaka tejto podpore bolo podľa agentúry DPA možné docieliť až desaťpercentný výnos za rok. Kabinet krok zdôvodnil tým, že štátom podporované zmluvy o stavebnom sporení neslúžili svojmu účelu a pomáhali stavebným sporiteľniam k "výnimočným ziskom".

Zrušenie štátnej pomoci by mohlo nadobudnúť účinnosť už v stredu, keď bude úprava zverejnená v zbierke zákonov. Tento v krajine obľúbený finančný produkt sa tak stane úplne neatraktívnym.

Podľa maďarských médií sa pred mnohými pobočkami stavebných sporiteľní vytvorili dlhé rady. Už uzatvorených zmlúv sa zmena zákona nedotkne.

Antal Csárdi
Opozičné strany zmenu zákona kritizujú, podľa ich názoru ešte zhorší situáciu na trhu s bývaním, urýchli emigráciu a znemožní rast počtu obyvateľov. Podľa Antala Csárdiho zo strany Zelených mala vláda, ak stavebné sporiteľne mali vďaka podpore skutočne neprimerane vysoké zisky, pristúpiť k ich regulácii, a nie štátne príspevky úplne zrušiť. Vládnuce strany sa podľa jeho názoru znovu obrátili proti maďarskej spoločnosti a "preukázali, že zastupujú iba desať percent najbohatších", povedal agentúre MTI.

Súvisiace články

Aktuálne správy