Portugalsko plánuje v budúcom roku znižovanie daní a rast platov a penzií

Rozpočtový deficit však má v roku 2019 klesnúť na 0,2 % hrubého domáceho produktu (HDP) z úrovne 0,7 percenta HDP, na ktorej by mal byť za tento rok.

Návrh rozpočtu portugalskej stredoľavicovej vlády pre rok 2019 ráta so znižovaním daní, zvýšením platov štátnych zamestnancov, rastom dôchodkov, vytváraním pracovných miest a zlacnením energií a verejnej dopravy. Minister financií Mário Centeno o opatreniach, ktoré vláda predstavila v utorok, povedal, že sú možné vďaka zdravému rastu ekonomiky, vyšším daňovým príjmom a efektívnejším výdavkom.

Centeno, ktorý je zároveň šéfom skupiny ministrov financií krajín eurozóny, uviedol, že brzdenie verejných výdavkov v uplynulých rokoch povedie k poklesu schodku rozpočtu v budúcom roku na 0,2 percenta hrubého domáceho produktu (HDP) z úrovne 0,7 percenta HDP, na ktorej by mal byť za tento rok.

Portugalská vláda predpovedá, že hospodárstvo krajiny v budúcom roku posilní o 2,2 percenta po tohtoročnom očakávanom raste na úrovni 2,8 percenta. Nezamestnanosť podľa vládnej predikcie klesne na 6,3 percenta z terajších 6,8 percenta. Vláda zároveň sľubuje vytvorenie 9 tis. pracovných pozícií vo verejnom zdravotníctve a vyše 6 500 miest v školstve.

Súvisiace články

Aktuálne správy