Rozpočtový deficit Portugalska by mal v roku 2019 klesnúť na 0,2 % HDP

Portugalská vláda s približujúcimi sa voľbami sľubuje po rokoch úspor isté uvoľnenie. Rozpočtový deficit by však mal pokračovať v poklese.
Vládny návrh rozpočtu pre rok 2019, predložený v utorok, počíta so znížením daní, zvýšením mzdy štátnych zamestnancov a dôchodkov, vyšším počtom pracovných miest vo verejnej sfére a nižšími cenami energií a verejnej dopravy.
Minister financií Mário Centeno, ktorý je tiež šéfom Euroskupiny, uviedol, že tieto opatrenia sú možné vďaka zdravému rastu ekonomiky, vyšším daňovým príjmom, efektívnejším výdavkom a úsporám pri obsluhe dlhu. Dodal, že úspešné obmedzenie verejných výdavkov v uplynulých rokoch zníži na budúci rok rozpočtový deficit na 0,2 % hrubého domáceho produktu (HDP), čo bude najmenej za vyše 40 rokov. V tomto roku sa očakáva schodok na úrovni 0,7 % HDP.
Portugalsko v roku 2011 požiadalo o finančnú pomoc, celková hodnota záchranného balíka dosiahla 78 miliárd eur. Krajina v roku 2010 uprostred európskej dlhovej krízy zaznamenala rozpočtový deficit vyše 11 % HDP.
„Toto je výsledok dlhej cesty, ktorú Portugalci statočne absolvovali,“ uvádza sa v návrhu rozpočtu o prognózovanom deficite.
Vláda očakáva, že domáca ekonomika v roku 2019 expanduje o 2,2 % po náraste o 2,8 % v tomto roku. Medzinárodný menový fond počíta na budúci rok so zvýšením portugalského HDP o 1,8 %.
Verejný dlh by mal v roku 2019 klesnúť na 118,5 % HDP zo 122 % HDP v roku 2018. Vláda predpovedá zníženie miery nezamestnanosti na 6,3 % z aktuálnych 6,8 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy