Investori reagovali pokojne na nový návrh talianskeho rozpočtu

Investori reagovali pokojne na nový návrh talianskeho rozpočtu, ktorým sa koalícia snaží splniť predvolebné sľuby. Populistické vládne strany napríklad sľúbili, že obnovia vyplácanie dôchodkov tisíckam ľudí, ktorým bol posunutý vek odchodu do dôchodku, alebo vytvorenie základného platu pre niektorých uchádzačov o zamestnanie.
Rozdiel medzi referenčnými desaťročnými dlhopismi Nemecka a talianskymi bodmi zostal v utorok takmer stabilný (stúpol len o tri percentuálne body), pár hodín po tom, ako sa populistická vláda dohodla na rozpočte. Tento tzv. spread je indikátorom záujmu investorov.
Talianski politici tvrdia, že ich rozpočtový plán zvýši hospodársky rast prostredníctvom väčších výdavkov. Partneri v Európskej únii (EÚ) však majú obavy, že prehĺbenie rozpočtového deficitu Talianska na 2,4 % hrubého domáceho produktu (HDP) znervózni trhy a povedie k zvýšeniu nákladov na obsluhu jeho dlhu.
Taliansky premiér Giuseppe Conte v utorok vyhlásil, že vláda je hrdá na svoj expanzívny rozpočet a pokúsi sa vysvetliť svoju stratégiu Európskej komisii v rámci dialógu „bez predsudkov“.
„Sme presvedčení, že úspory sú cesta, po ktorej už nemožno pokračovať,“ povedal Conte pred samitom EÚ, kde sa jeho partneri budú pýtať na rozpočet.
Conte dodal, že rozpočet bol založený na potrebe zvýšiť investície, ktoré v ostatných rokoch Taliansku chýbali, a dodal, že členstvo Talianska v EÚ je „nezvratné“.

Súvisiace články

Aktuálne správy