Hodená rukavica Bruselu: Talianski politici sú s rozpočtom nesmierne spokojní

, CNBC Foto: SITA/AP

Taliani predložili expanzívne rozpočtové plány pre budúci rok. Teraz je na Bruseli, či prijme alebo odmietne rozpočet krajiny.

Podpredseda vlády Matteo Salvini, líder pravicovej strany Liga, uviedol, že jeho zákonodarcovia dodržali svoje sľuby voličom pri chválení návrhu rozpočtu – podstatne sa zvyšujú sociálne výdavky a znižuje vek odchodu do dôchodku. "Som nesmierne šťastný, pomaly, ale statočne dodržiavame svoje sľuby. Zrušením predchádzajúceho zákona o dôchodkoch a dávame právo na prácu pre 400 000 Talianov (mladí ľudia, ktorí dokážu obsadia pracovné miesta uvoľnené staršími ľuďmi, ). Pre rok 2019 nezvyšujeme žiadne dane," povedal Salvini na tlačovej konferencii v pondelok večer.

Rozpočet Talianska, ktorý bol predložený Európskej komisii v pondelok, zahŕňa kontroverzné opatrenia, ktoré prisľúbili Liga a Hnutie piatich hviezd, pred voľbami v marci. Výsledok volieb vytvoril koalíciu, ktorá trápi Brusel kvôli euroskeptickej rétorike a plánovanému nárastu výdavkov. Predstavitelia Európskej komisie vyjadrili frustráciu nad rebelským postojom talianskej vlády ohľadom zvyšovania výdavkov, ale koalícia vo veľkej miere nemení nič na svojich plánoch a vrhá rukavicu Bruselu.

"Dodržiavame všetky naše sľuby, s týmto rozpočtom sme veľmi spokojní," zopakoval premiér Giuseppe Conte. "Je to výsledok množstva práce a mnohých stretnutí, ktoré sme transparentne zverejnili. Pracovali sme na projekte, viac než len na rozpočte, pracovali sme na projekte, ktorý krajina potrebuje, ktorú občania potrebujú. Súčasne si udržíme verejné financie v poriadku aj dodržíme naše sľuby."

Vláda sa bude usilovať o rozpočtový deficit vo výške 2,4 % v roku 2019, čo je v súlade s pravidlami Európskej komisie pre rozpočtové schodky, ktoré by nemali presiahnuť 3 % HDP. Ale je to viac, ako predchádzajúcou vládou sľubovaných 1,8 percenta. Zvýšené výdavky tiež porušujú pravidlá EÚ, ktoré hovoria, že zadlžené krajiny ako Taliansko by mali pracovať na vyrovnanom rozpočte. Taliansky rozpočet dostáva ministra hospodárstva Giovanni Tria, ktorý má len mierne slovo v koalícii, do ťažkej situácie, keďže sa snažil o nižšie výdavky.

Rozhodujúce je, že rozpočet sa opiera o niektoré predpoklady, ako je vyšší rast a nižšie výpožičné náklady. Jednou z kľúčových prognóz v rozpočte je, že vysoký pomer dlhu k HDP v Taliansku, ktorý je teraz okolo 130 %, sa do roku 2021 zníži na 126,7 % HDP.

Teraz je na Európskej komisii, aby posúdila rozpočet. Môže ho prijať alebo odmietnuť a požiadať koalíciu o zmenu svojich plánov. V priebehu týždňa by sme jej rozhodnutie mohli poznať.

Thanos Vamvakidis, riaditeľ stratégie G-10 FX v Bank of America Merrill Lynch, povedal pre CNBC, že Taliansko porušuje pravidlá. "Veríme, že tento rozpočet nie je možné akceptovať EÚ, je to jasné porušenie fiškálnych pravidiel. Talianska vláda ukázala určité náznaky, že sú ochotná pristúpiť na kompromisy, ale to je málo, potrebujeme väčšiu disciplínu na trhu," povedal Vamvakidis. Alessandro Tentori, hlavný investičný stratég pre Taliansko z Axa Investment Managers, uviedol, že v rozpočte je zatiaľ len málo detailov o projektoch rastu a investícií. "Myslím si, že bude veľmi ťažké, aby minister hospodárstva Tria alebo minister pre európske záležitosti Savona dokázali argumentovať Bruselu, ako  budú podporovať rast. Najväčšie investície v Taliansku ako percentuálny podiel HDP boli v posledných rokoch pod priemerom EÚ a od krízy sa naozaj nepohli."

Súvisiace články

Aktuálne správy