Dôveryhodnejšie: Fidelity bude spravovať kryptoobchodovanie pre investorov

, CNBC Foto: TASR/AP

Je to prejav dôvery v kryptomeny zo strany významnej americkej finančnej firmy.

Fidelity oznámila, že má pripravenú platformu  pre obchodovanie s kryptomenami pre veľkých klientov. Nová spoločnosť Fidelity Digital Asset Services bude pre svojich investorov riadiť tak obchodovanie ako aj úschovu. "Našim cieľom je sprístupniť digitálne aktíva, ako napríklad Bitcoin, investorom," uviedol generálny riaditeľ spoločnosti Fidelity Investments Abigail Johnson. "Očakávame, že v dlhodobom horizonte budeme pokračovať v investovaní a experimentovaní so spôsobmi, ako uľahčiť našim klientom chápanie a používanie tejto vznikajúcej triedy aktív."

Hoci kryptomeny v ostatnom čase nabrali na význame, americké finančné inštitúci, ako aj Fidelity, ktorá spravuje aktíva vo výške 7,2 bilióna dolárov, sa tejto oblasti vyhýbajú. Záujem o digitálne meny ale rastie, najmä u určitého druhu klientov, veľké univerzity ako Yale, Harvard, Stanford a MIT začali investovať do kryptofondov. "Na základe rozhovorov s inštitúciami vieme, že zmysluplné zapojenie sa do digitálnych aktív si vyžaduje dôveryhodného poskytovateľa platformy, ak chcete vstúpiť do tohto sektora," povedal Tom Jessop, vedúci divízie Fidelity Digital Assets. "Tieto inštitúcie vyžadujú sofistikovanú úroveň služieb a bezpečnosti, ktoré sa zhodujú so skúsenosťami, aké majú pri obchodovaní s akciami alebo dlhopismi."

V konečnom dôsledku je rozhodnutie Fidelity dôležitým prejavom dôvery v kryptomeny a mohlo by osloviť aj tých, ktorí doteraz váhal investovať. Služba Fidelity Digital Asset Services zamestnáva približne 100 ľudí a bude mať svoje sídlo v Bostone. V súčasnosti už oslovuje v prvom kole svojich klientov a služba by mala byť "všeobecne dostupná" začiatkom budúceho roka.

Bitcoinu sa hovorí aj digitálne zlato, hlavne v čase, keď tradičné meny podporované vládou zápasia s globálnou neistotou ako je obchodná vojna a Brexit. Ale keď európske meny prepadli, Bitcoin stratil 50 % svojej hodnoty čím sa nepotvrdil ako životaschopná alternatíva. "Vzhľadom na naše obavy týkajúce sa ocenenia Bitcoinu a prevádzkových praktík mnohých búrz, máme pocit, že toto odvetvie je na pokraji implózie," píše Windsor Holden v novej štúdii Juniper. "Ak Bitcoin nedokáže dosiahnuť zisky za takých priaznivých okolností, potom je nepravdepodobné, že by prosperoval, keď budú tieto problémy vyriešené. Neveríme, že je pravdepodobné, že sa opäť dostane úrovne z roku 2017… ďalšie pády sú veľmi pravdepodobné. "

Najznámejšia kryptomena klesla od začiatku tohto roka o 52 percent a viac ako 65 percent zo svojho maxima 20 000 dolárov v decembri, vyplýva to z údajov CoinDesk. Negatívne správy z oblasti regulácie a útokoch na kryptoburzy určite prispeli k tomu poklesu. Celková trhová kapitalizácia všetkých kryptomien v tomto roku klesla o viac ako 60 percent, podľa údajov z CoinMarketCap.com.

Wall Street doteraz váha, či akceptovať kryptoaktíva. Muži ako Warren Buffett a Jamie Dimon upozornili na nebezpečenstvá pri obchodovaní s Bitcoinom, zatiaľ čo Nouriel Roubini, profesor ekonómie na univerzite v New Yorku, ju označil za "matku všetkých bublín", ktorú podporujú "šarlatáni a podvodníci".

Holden poukázal aj na ďalšie otázky. Pokles počtu ľudí, ktorí sú ochotní zaplatiť nadmerné ceny za kryptoaktíva, banky zakázali klientom nákup kryptomien kreditnými kartami, stránky sociálnych médií zakázali reklamy na počiatočnú ponuku mincí (ICO). "V súhrne to znamená menší objem finančných prostriedkov na investovanie do Bitcoinu," povedal Holden a nezabudol pripomenúť potenciál Bitcoinu ako prostriedku na pranie špinavých peňazí a nákup nelegálneho tovaru a jeho pretrvávajúcu volatilitu ako prekážku pri zaradení do hlavného prúdu.

Súvisiace články

Aktuálne správy