Hudson River Trading si vybral Dublin ako svoju základňu v EÚ

Americká spoločnosť Hudson River Trading, jeden z najväčších obchodníkov s akciami v Európe, si vybral Dublin ako svoju základňu v Európskej únii (EÚ) po brexite.
Každý podnik, ktorý chce obchodovať s klientmi v EÚ, musí mať v bloku subjekt ešte predtým, ako z neho Spojené kráľovstvo oficiálne vystúpi 29. marca 2019. Ak sa Bruselu a Londýnu nepodarí uzavrieť dohodu o podmienkach brexitu, finančné firmy v londýnskej City budú odrezané od svojich kontinentálnych obchodných partnerov, keď sa trhy znovu otvoria 1. apríla.
Firma z New Yorku je jedným z najväčších algoritmických obchodníkov s európskymi akciami. Spoločnosť sa podľa svojej webovej stránky snaží rýchlo obsadiť prvé pozície v Dubline. Hovorca Hudson River potvrdil v e-maile, že firma žiadala írsku centrálnu banku o súhlas s pôsobením v Dubline. Spoločnosť uviedla bez konkrétnejších detailov, že ešte do konca tohto roka otvorí v írskej metropole pobočku s viac ako piatimi zamestnancami a ďalších má v pláne prijať v roku 2019.
Dublin už prilákal viaceré firmy z Londýna, ale doteraz medzi nimi nebol žiadny obchodník s akciami. To je prekvapujúce, pretože mesto bolo centrom algoritmického obchodovania s akciami už pred referendom o brexite. Väčšina veľkých obchodných firiem si však vybrala Amsterdam za svoju centrálu pre obchody na burzách a s derivátmi.
Rebríček finančných centier, ktorý sa minulý mesiac aktualizoval, ukázal, že Amsterdam v očiach odborníkov v oblasti financií predbehol Dublin. V poslednom indexe globálnych finančných centier sa holandská metropola vyšplhala na 35. priečku a írske hlavné mesto kleslo na 37. priečku.
Londýnske kancelárie Hudson River, na východnom okraji finančného centra City, však zostanú aj po brexite najväčšou pobočkou firmy v Európe.
Agentúra Bloomberg zároveň informovala, že jej tzv. brexit barometer sa minulý mesiac prepadol na najnižšiu úroveň od januára tohto roka, čo znamená, že sa vrátil na úrovne, keď sentiment ovplyvňovali „nepriaznivé vetry“. Dôvodom bolo najmä zhoršenie dôvery v britskú ekonomika napriek tomu, že je na najlepšej ceste dosiahnuť za uplynulý 3. kvartál najlepšie štvrťročné výsledky za takmer dva roky.
A kurz libry v pondelok klesol až o 0,5 % oproti doláru po tom, ako rozhovory v Bruseli cez víkend uviazli na otázke budúceho režimu na írskych hraniciach.

Súvisiace články

Aktuálne správy