Od novembra pribudnú na bratislavskom letisku tri nové linky

Na bratislavskom Letisku M. R. Štefánika pribudnú od novembra linky do Kyjeva-Borispiľu a Ľvova na Ukrajine a do Marakéša v Maroku. Počas V. ročníka Dní otvorených dverí (DOD), ktoré sa konali na letisku tento víkend, to uviedla pre médiá jeho hovorkyňa Veronika Ševčíková. Na podujatí, ktoré sa uskutočnilo pár dní pred 100. výročím vzniku československého letectva, bolo 1300 registrovaných návštevníkov.
Podľa Ševčíkovej slov každá letecká spoločnosť má vlastné prieskumy trhu, na základe ktorých otvára linky. V letnom letovom poriadku bratislavského letiska pribudlo 9 liniek.
Letisko očakáva, že tento rok vybaví 2,2 milióna cestujúcich. „Je to historicky najvyšší počet cestujúcich, ktorí prešli letiskom od jeho vzniku v roku 1951,“ konštatovala. Najviac cestujúcich v rámci pravidelných liniek smeruje do Londýna, Dublinu, Moskvy, Milána a Bruselu. V dovolenkovej sezóne sú silnými destináciami Turecko, Egypt, Taliansko a Grécko.
Ševčíková zdôraznila aj prezentáciu bezpečnostných opatrení, vrátane zakázaných predmetov, ktoré nie je možné vziať na palubu lietadla. Verejnosť mohla nazrieť do bývalého vládneho špeciálu Tupolev TU154 M, urobiť si fotografie súčasnej flotily Ministerstva vnútra SR, vidieť špeciálnu letiskovú techniku, záchranársky vrtuľník či hasičské vozidlá.
Na podujatí sa ukážkou práce služobného psa, ktorý dokáže nájsť drogy či finančnú hotovosť, prezentovali colníci. Výstavka priblížila aj suveníry zo zahraničia, ktoré nie je možné previesť.
Letisková pobočka finančnej správy od svojho zriadenia zaznamenala viac ako 233 porušení colných predpisov cestujúcimi, väčšinou pri dovoze tovaru, informovala hovorkyňa Colného úradu Bratislava Drahomíra Adamčíková.
Najčastejšie odhalia tabak a tabakové výrobky, riešia aj dovoz chránených druhov živočíchov a rastlín, ako aj väčšiu finančnú hotovosť. Fyzické osoby zabúdajú, že prepravu hotovosti v minimálnej výške 10.000 eur a viac treba ohlásiť príslušnému hraničnému colnému úradu, uzavrela Adamčíková.

Súvisiace články

Aktuálne správy