ZMOS nesúhlasí s návrhom na úpravu vzorca financovania sociálnych služieb

Rada Združenia miest a obcí Slovenska (ZMOS) nesúhlasí s návrhom na úpravu vzorca na výpočet finančného príspevku na prevádzku neštátnych zriaďovateľov. ZMOS tiež odmieta tvrdenia, že mestá a obce porušujú právo občana na výber poskytovateľa príspevku na prevádzku neštátnych zriaďovateľov. Informoval o tom hovorca ZMOS Michal Kaliňák.
ZMOS nesúhlasí s návrhom na úpravu vzorca, pretože pri výpočte by sa podľa Kaliňáka neprihliadalo na skutočnú výšku úhrady klientov v týchto zariadeniach, ktorú si stanovuje sám neverejný poskytovateľ, a ktorého výšku mestá a obce nemôžu ovplyvniť. „Podobne Rada ZMOS nesúhlasí so zrušením podmienky komunitných plánov, ako nástroja regulácie príspevku od štátu,“ dodal Kaliňák s tým, že negatívny postoj má ZMOS aj k mimoriadnej dotácii pre neverejných poskytovateľov vo výške 10 miliónov eur v roku 2018.
ZMOS zároveň odmieta tvrdenia, že mestá a obce si neplnia povinnosti vyplývajúce z novely zákona v súvislosti s poskytovaním finančného príspevku na prevádzku sociálnych zariadení, ktorých zriaďovateľom sú neziskové organizácie. „Rada ZMOS tiež zásadne odmietla konštatovanie, že mestá a obce porušujú právo občana na výber poskytovateľa príspevku na prevádzku neštátnych zriaďovateľov,“ skonštatoval Kaliňák, pričom ZMOS o tomto stanovisku informovalo aj Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny SR.

Súvisiace články

Aktuálne správy