Priemyselná produkcia v eurozóne sa v auguste vrátila k rastu

Priemyselná produkcia v eurozóne sa po dvoch mesiacoch poklesu vrátila v auguste k rastu, pričom rast bol omnoho výraznejší, než sa očakávalo. Uviedol to v piatok štatistický úrad Európskej únie Eurostat. To podľa analytikov zvyšuje šancu na priaznivý vývoj ekonomiky za 3. štvrťrok.
Podľa Eurostatu sa priemyselná produkcia v eurozóne zvýšila v auguste medzimesačne o 1 % a v medziročnom porovnaní o 0,9 %. V obidvoch prípadoch je výsledok lepší, než sa predpokladalo. Analytici, ktorých oslovila agentúra Reuters, počítali v prípade medzimesačného porovnania s rastom o 0,4 % a v prípade porovnania oproti augustu minulého roka s 0,2-percentným poklesom.
Medzimesačný rast zvrátil nepriaznivý vývoj z júna a júla, keď v obidvoch mesiacoch zaznamenala priemyselná produkcia v eurozóne pokles o 0,7 %. Údaje za spomínané mesiace prispievali k očakávaniam ekonómov, že ekonomika eurozóny zaznamená za 3. kvartál spomalenie rastu.
Eurostat zverejní prvý, rýchly odhad vývoja ekonomiky eurozóny za 3. štvrťrok 30. októbra. V 1. aj 2. kvartáli dosiahol rast ekonomiky menového bloku 0,4 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy