Svetová banka: Štáty budeme hodnotiť podľa toho, ako investujú do svojich občanov

, Reuters;ČTK Foto: SITA/AP

Svetová banka vo štvrtok predstavila nový systém, ktorý by štáty hodnotil na základe ich schopnosti rozvíjať ľudský kapitál. Cieľom kroku je prinútiť vlády, aby efektívnejšie investovali do vzdelania a zdravotníctva. Informovala o tom agentúra Reuters.

V priemere 56 percent dnes narodených detí, príde podľa indexu o viac ako polovicu svojich potenciálnych celoživotných príjmov, pretože vlády neinvestovali dostatočne, aby zabezpečili, zdravie a vzdelanie svojich občanov a nepripravili ich tak lepšie na pracovný život.

Poradie hodnotí budúci potenciál produkcie a príjmov pre občanov 157 krajín a v konečnom dôsledku potenciálny hospodársky rast týchto krajín. Rebríček sa opiera o hodnotenie zdravotníctva, vzdelávania a očakávanej dĺžky života v daných štátoch.

Najhoršiu pozíciu v "Indexe ľudského kapitálu" majú africké krajiny, pričom na poslednom mieste sa v rebríčku hodnotenia umiestnili Čad a Južný Sudán. Najlepšie si naopak viedol Singapur, za ktorým nasledovali Južná Kórea, Japonsko a Hongkong. V Čade by podľa indexu produktivita a potenciál zárobkov novej generácie predstavovali len asi 29 percent z potenciálu za ideálnych podmienok. Pre porovnanie, najlepšie hodnotený Singapur podľa rebríčka napĺňa 88 percent svojho potenciálu.

Index bol predstavený na zasadaní SB a Medzinárodného menového fondu (MMF) na indonézskom ostrove Bali. Prezident Svetovej banky Jim Yong Kim predpokladá, že rebríček hodnotenia bude pravdepodobne kontroverzný, ale zdôraznil, že primárnym cieľom je zabezpečiť, aby vlády viac a lepšie investovali do svojich občanov.

"Chceme upútať pozornosť na krízu, o ktorej si myslíme, že je reálna. Súvisí s produktivitou a s hospodárskym rastom," doplnil s tým, že index bol prijatý jednomyseľne.

Svetová banka zároveň varovala, že automatizácia a umelá inteligencia v nadchádzajúcich rokoch zlikvidujú celý rad pracovných miest s nízkou kvalifikáciou. Pre ľudí s nižším vzdelaním a horším zdravím bude náročnejšie nájsť si prácu.

Súvisiace články

Aktuálne správy