Dve tretiny akciového trhu zažili korekciu, najhoršie asi ešte len príde

, BI;CNBC Foto: getty images

Dve tretiny S & P 500 skončili korekciou, 28 % akcií z indexu nasleduje medvedí trend. Wall Street vidí signál, že sa nekonečný býčí trh blíži ku koncu. Výpredaj na akciových trhoch sa už prejavil vo viacerých regiónoch na celom svete a odráža sa v rizikových aktívach všetkého druhu.

Zatiaľ čo benchmark S & P 500 za posledný týždeň klesol takmer o 5 %, škody sú v skutočnosti oveľa väčšie. Dve tretiny akcií v indexe stratili viac ako 10 % od ich posledných najvyšších hodnôt, čo znamená, že spĺňajú tradičnú definíciu korekcie. Podľa analýzy CNBC sa 142 akcií z S & P 500 nachádzalo v medveďom trende, čo znamená, že klesli o 20 % z ich posledných maxím. To je 28 % indexu. Tento vývoj by sotva prekvapil niekoho, kto v ostatných mesiacoch pozorne sledoval akciový trh.

Technologické akcie megafiriem rástli, čo maskovalo slabnutie menších spoločností. Morgan Stanley sa obzvlášť obáva dlhotrvajúceho rozkladu trhu, ktorý meria, koľko akcií rastie v porovnaní s tými čo klesajú. Keď rast zaobstaráva menej akcií, ide o medvedí trh.

Vincent Deluard, makro stratég INTL FCStone nedávno uviedol, že rekordné výšky zopár akcií sa historicky vyskytovali blízko konca býčieho trhu. Odvolával sa na trhové kolapsy v rokoch 2000 a 2007 čo sú najnovšie dva príklady. Deluard je najviac znepokojený pokračujúcim prepadom v tzv. skupine FAANG, Facebook, Apple, Amazon, Netflix a Alphabet. Tieto patrili medzi najviac zasiahnuté počas výpredaja, čo v posledných piatich dňoch spôsobilo stratu 8 % tech indexu Nasdaq 100.

Tak ako Morgan Stanley aj Deluard varoval, že tieto zhoršujúce sa podmienky sú predzvesťou "slabnúceho toppovania" akcií. A na základe toho, čo sa udialo v posledných dňoch, zdá sa, že ich predpovede sa naplnia. To znamená, že je pravdepodobne sa blíži koniec 9 a pol roka trvajúceho býčieho trhu. Koniec koncov, americké akcie už prežili aj šoky oveľa drastickejšie, stačí sa pozrieť na február tohto roka. Bezprostredná budúcnosť akcií je pravdepodobne diktovaná tým, čo spoločnosti zverejnia vo svojich správach o výkazoch ziskov, ale aj od obchodnej vojny a iných makroekonomických tlakoch spolu s tým, ako Federálny rezervný systém pristupuje k uťahovaniu svojej politiky.

"Dlhodobejší vývoj nás znepokojuje viac, ako technická korekcia, očakávajte čoskoro rally, v nasledujúcich týždňoch je pravdepodobná vyššia volatilita,“ uviedol Justin Waltes, spoluzakladateľ Bespoke Investment Group a konštatuje, že iba 19 % akcií z S & P 500 zostáva nad krátkodobým 50-dňovým kĺzavým priemerom.

Podľa údajov FactSet sa očakáva, že spoločnosti z indexu S & P 500 zvýšia zisk za akciu v treťom štvrťroku alebo EPS o 19 % oproti predchádzajúcemu roku, čo odzrkadľuje jednu z najrýchlejších rastov počas býčieho trhu. Avšak akékoľvek neuspokojivé výsledky alebo pripomienky generálnych riaditeľov by mohli zhoršiť situáciu na zraniteľnom trhu. Účastníci trhu poukazujú na silnú domácu ekonomiku, čo by mal byť dôvod zachovať si chladnú hlavu, ale výpredaj môže mať hlboký psychologický dopad, ktorý sa môže prejaviť útekom z akcií ešte pred tým, ako sa trh stabilizuje.

Súvisiace články

Aktuálne správy