Volatilita sa vracia na akciový trh: Index strachu na maximách

, BI Foto: getty images

Index volatility Cboe, alebo VIX sa za posledný týždeň viac ako zdvojnásobil a vo štvrtok pridal ďalších 6%,. Vývoj volatility kopíruje strach investorov z príchodu veľkej korekcie trhu.

"Zdá sa že tento bláznivý deň na trhoch bude pokračovať ďalším výpredajom akcií," povedal Neil Wilson, hlavný analytik markets.com. "Je zrejmé, že sme vstúpili do fázy predaja, ktorá môže ďalej pokračovať."

VIX odzrkadľuje očakávania volatility v indexe S & P 500 a obchoduje sa opačne s benchmarkom v približne 80 % času. Tento "index strachu" má tendenciu poskočiť počas obdobia neistoty a starostí.

Dnes sú za rastom VIXu obavy z inflácie a rastúcich úrokových sadzieb, ktoré spôsobili významný výpredaj na globálnych akciových trhoch počas posledných dvoch obchodných seáns, pričom americké futures ukazujú na ďalší veľký pokles po začatí severoamerického obchodovania.

Doobeda sa VIX držal na úrovni 24,38, čo je tretia najvyššia úroveň tento rok, špičky boli zaznamenané aj v marci a vo februári. Februáraový peak znamenal prepis najvyššej úrovne z augusta 2015, od výpredajov na čínskom trhu.

US FUTURES: futures na akciových indexoch S&P 500, Nasdaq a Dow sa obchodujú o 1 % nižšie o 10:48 v Londýne.
VIX: Index volatility Cboe alebo VIX, všeobecne známy ako "index strachu", si pripísal 5,7 %.
Čína: Shanghai Composite klesol o 5,2 %.
Európa: Prakticky všetky hlavné európske indexy stratili viac ako 1 % svojej hodnoty. Britský blue-chip FTSE 100 napríklad stratil 1,77 % na 7,019 bodov, zatiaľ čo taliansky index FTSE MIB smeruje na medvedí trh (pokles o 20% v priebehu dvojmesačného obdobia) o 1,9 % na 23894.    
BITCOIN: Ani kryptomeny neobišli na prázdno, všetky hlavné kryptoaktíva strácajú viac ako 10 % svojej hodnoty.
 

Súvisiace články

Aktuálne správy