Takmer 13 miliárd dolárov bolo vymazaných z trhu so špekuláciami približne za tri hodiny

, CNBC Foto: TASR/AP

Hlavné kryptomeny ako Bitcoinov, XRP a éthereum vo štvrtok zaznamenali straty po tom, čo Medzinárodný menový fond varoval, že kryptomeny "by mohli vytvoriť nové zraniteľnosti v medzinárodnom finančnom systéme."

Hodnota hlavných kryptomien sa znížila o takmer 13 miliárd dolárov v priebehu niekoľkých hodín. Okolo 10:23 hod stratil Bitcoin na hongkonskej burze takmer 5 percent na 6 303 USD, zatiaľ čo XRP a ethereum na základe údajov z Coinmarketcap.com stratili viac ako 10 percent. Nie je neobvyklé, že Bitcoin stiahne pri páde so sebou aj iné kryptomeny.

K poklesu došlo v súvislosti s čerstvými varovaniami finančných úradov o rýchlom raste digitálnych mincí a potenciálnej hrozbe pre ekonomiku. "Pokračujúci rýchly rast kryptoaktív by mohol vytvoriť nové zraniteľnosti v medzinárodnom finančnom systéme," uviedol Medzinárodný menový fond v nedávnej správe.

Mnohí nadšenci digitálnych tokenov dúfali, že rok 2018 bude rokom, keď sa regulátori rozhodnú pre profesionalizáciu obchodovania s digitálnymi aktívami prostredníctvom nových finančných produktov, ako sú fondy obchodované na burze. Americká komisia pre cenné papiere a burzy však odmietla niekoľko ETF vrátane očakávaného plánu, ktorý navrhli dvojčatá Winklevossovci. Ostatné krajiny, vrátane Číny, tvrdo zautočili voči legitimite kryptomien. Súčasne to bol rok poznačený vysoko profesionálnymi útokmi na kryptoburzy, a bol to aj rok množstva podvodov súvisiacich s takzvanou počiatočnou ponukou mincí.

Všetky tieto faktory znamenali, že Bitcoin, XRP a éteréum sa už nevrátili na rekordné výšky zaznamenané ku koncu roka 2017 a začiatkom tohto roka. Vo štvrtok Bitcoin dosiahol len na 68 % zo svojho rekordu 19 783,21 dolára, ktorý dosiahol 17. decembra minulého roka.

Súvisiace články

Aktuálne správy