Korekcia na trhu oholila Jeffa Bezosa o 9,1 miliardy dolárov

, bloomberg Foto: SITA/AP

A nielen jeho, 500 najbohatších na svete príde o 99 miliárd dolárov, ako informuje agentúra Bloomberg, napríklad Francúz Bernard Arnault má už polovicu tohtoročných ziskov zmazaných.

Pokles globálnych trhov ubral z bohatstva 500 najbohatších ľudí na svete 99 miliárd dolárov, čo je druhý najstrmší jednodňový pokles indexu Bloomberg Billionaires.

Zakladateľ firmy Amazon Jeff Bezos stratil 9,1 miliardy dolárov, viac ako ktokoľvek z indexu, keďže akcie on-line predajcu klesli najviac za dva roky. Pokles znížil čistú hodnotu Bezosovej firmy na 145,2 miliardy dolárov, čo je najnižšia hodnota od júla tohto roka.

Majetok najbohatšej osoby v Európe, Bernarda Arnaulta, je menší o 4,5 miliardy, aktuálne jeho imanie dosahuje 66,9 miliardy dolárov, pretože akcie jeho luxusného impéria LVMH klesli po tom, čo spoločnosť potvrdila, že Čína sprísnila cezhraničné kontroly. Arnault tak prišiel o viac ako polovicu svojich ziskov za rok. Francúzsky magnát minulý piatok stratil 3,5 miliardy dolárov, keď sa v sociálnych médiách začali šíriť povesti o prísnejších hraničných kontrolách, ktorých cieľom je obmedziť neoprávnené dovozy tovaru ako sú kabelky značky Louis Vuitton a topánky značky Berluti.

Celkom 17 ľudí stratilo viac ako 1 miliardu dolárov, pričom krvavý kúpeľ bolo rozdelený medzi sektory rovnomerne. Warren Buffett a jeho Berkshire Hathaway Inc. Patril k najväčším porazeným v percentuálnom vyjadrení, keď jeho čisté imanie kleslo o 4,5 miliardy dolárov, čo predstavuje prepad o 4,9 percenta. 67 najbohatších technologických titanov, vrátane Billa Gatesa a Marka Zuckerberga stratilo zo spoločného čistého imania 32,1 miliárd dolárov. Najviac asi smútia americkí miliardári, tí prišli o 54,5 miliardy dolárov, čo je viac ako v ktorákoľvek inej krajine zastúpenej v indexe.

Súvisiace články

Aktuálne správy