USB kľúče sú zneužívané aj na ťažbu kryptomien

USB zariadenia si medzi kyberzločincami našli svoje uplatnenie a ich prostredníctvom je možné efektívne a dlhodobo distribuovať malvér napríklad aj na ťažbu kryptomien. Podľa správy Kaspersky Lab, ktorá sa venuje hrozbám zameraným na USB a vymeniteľné zariadenia, v tomto roku je síce rozsah a počet útokov pomerne nízky, no počet obetí z roka na rok rastie.

USB zariadenia sú tu už takmer 20 rokov a aj napriek tomu, že z pohľadu kybernetickej bezpečnosti majú skôr pošramotenú povesť, stále zostávajú obľúbeným vymeniteľným zariadením v pracovnom prostredí a tiež darčekovým predmetom na rôznych podujatiach a veľtrhoch. Práve z tohto dôvodu zostávajú aj naďalej v hľadáčiku kyberzločincov a využívajú sa na šírenie rôznych hrozieb, ktoré sú za posledné roky pozoruhodne konzistentné. Na základe údajov získaných v rámci Kaspersky Security Network (KSN) vedie rebríček top hrozieb zameraných na vymeniteľné zariadenia tzv. Windows LNK malvér. V prvej desiatke nechýba ani starnúci exploit „zraniteľnosti Stuxnet“ z roku 2010 či zraniteľnosť CVE-2018-2568, no vo zvýšenej miere sa k slovu hlási aj ťažba kryptomien.
Dáta spoločnosti ukazujú, že niektoré infekcie odhalené v roku 2018 sa datujú aj niekoľko rokov späť, čo indikuje, že ide o dlhotrvajúcu infekciu, ktorá sa pravdepodobne prejavovala najmä negatívnym dosahom na výkon procesora v zariadení obete.
Počet detekcií 64-bitovej verzie malvéru na ťažbu kryptomien rastie medziročne o šestinu, v predchádzajúcom medziročnom období (2016 a 2017) išlo o 18,42 % nárast, aktuálne sa očakáva rast na úrovni 16,42 % . Tento trend naznačuje, že vymeniteľné zariadenia zohrávajú významnú úlohu pri distribúcii tejto hrozby.
Rozvíjajúce sa trhy, kde sa USB zariadenia používajú v oveľa väčšej miere v obchodnom styku, sú preto najviac náchylné na rozšírenie tejto škodlivej infekcie – najväčšmi postihnuté sú regióny Ázie, Afriky a Južnej Ameriky. Izolované útoky boli zaznamenané aj v európskych krajinách a tiež v Severnej Amerike.

Súvisiace články

Aktuálne správy