Prudký pokles akciového trhu podľa Bieleho domu nie je dôvodom na znepokojenie

Základy a budúcnosť ekonomiky USA zostávajú neuveriteľne silné, vyhlásila hovorkyňa Bieleho domu Sarah Sandersová, ale prezident Donald Trump ostro kritizoval zvyšovanie úrokov.

Pokles amerického akciového trhu, ktorý v stredu utrpel najväčšiu stratu za osem mesiacov, podľa Bieleho domu nie je dôvodom na znepokojenie. "Základy a budúcnosť ekonomiky USA zostávajú neuveriteľne silné," uviedla hovorkyňa Bieleho domu Sarah Sandersová. Poukázala pritom na silné ekonomické indikátory, vrátane nízkej nezamestnanosti a rastúcich miezd, a konštatovala, že politika prezidenta Donalda Trumpa "vytvorila dobrý základ pre pokračovanie rastu".

Šéf Bieleho domu sa však v stredu vyjadril, že americký Federálny rezervný systém (Fed) "robí chybu" svojou kampaňou zvyšovania úrokov. "Myslím si, že Fed sa zbláznil," vyhlásil.

Stephen Innes zo spoločnosti OANDA konštatoval, že Trumpov komentár vyvolal tlak na dolár, ale poznamenal, že "prudkosť tohto pádu akcií by mohla postup sprísňovania menovej politiky Fed-u spochybniť".

Americký akciový trh v stredu utrpel najväčšiu stratu za osem mesiacov, keďže investorov znepokojuje možné ďalšie zvýšenie úrokových sadzieb v USA, ktoré firmám zvýši náklady na požičiavanie si a mohlo by byť brzdou ekonomického rastu. Fed nedávno už tretíkrát v tomto roku zdvihol krátkodobú úrokovú sadzbu a ďalšie zvýšenie sa očakáva pred koncom roka.

 

Súvisiace články

Aktuálne správy