Spotrebiteľské ceny v Grécku vzrástli v septembri najvýraznejšie za 10 mesiacov

Spotrebiteľské ceny v Grécku vzrástli minulý mesiac o vyše percento a dosiahli tak najvýraznejšie tempo za posledných 10 mesiacov. Uviedol to v stredu grécky štatistický úrad.
Spotrebiteľské ceny vzrástli v Grécku v septembri medziročne o 1,1 %. Mierne zrýchlili tempo rastu, keď v auguste vzrástli oproti rovnakému obdobiu minulého roka o 1 %. Inflácia tak zaznamenala najvyššiu úroveň od novembra minulého roka, keď dosiahla rovnakú hodnotu.
Medzimesačne sa spotrebiteľské ceny po dvoch mesiacoch poklesu vrátili v septembri k rastu. V porovnaní s augustom sa zvýšili o 2 %.
Harmonizovaná medziročná miera inflácie dosiahla minulý mesiac 1,1 % a rovnako tak zaznamenala zrýchlenie. V auguste predstavovala 0,9 %. V medzimesačnom porovnaní sa harmonizované spotrebiteľské ceny v septembri zvýšili o 1,4 % po poklese v predchádzajúcich dvoch mesiacoch.
Štatistický úrad okrem toho zverejnil údaje o vývoji priemyselnej produkcie za mesiac august. Ako informoval, v medziročnom porovnaní sa tempo rastu spomalilo z júlovej 2-percentnej úrovne na 1,4 %. V medzimesačnom porovnaní boli výsledky výrazne horšie. Zatiaľ čo v júli vzrástla priemyselná výroba o 5 %, v auguste oproti júlu klesla, a to až o 11 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy