Služby robotického právnika: Ochránim vás pred amatérskymi chybami a pomôžem so žalobou pri krádeži údajov

, businessinsider Foto: YT/SFPublic Library;CBS;Vice;getty images

Pred pár rokmi Joshua Browder zostrojil robotického právnika, ktorý pomáhal ľuďom s pokutami za nesprávne parkovanie. Dnes má nový nástroj, automaticky žaluje spoločnosti, ktoré sa neprávom dostanú k vašim osobným údajom.

DoNotPay, vytvorený 21-ročným podnikateľom Joshua Browderom, začal tým, že pomáhal používateľom napadnúť pokuty udelené za parkovanie. Jeho služby využili stovky tisíc užívateľov. Automatizovaný právny nástroj sa odvtedy rozšíril na viac ako tisíc nových oblastí, napríklad na vymáhanie náhrady za stratenú batožinu pri letoch. Najnovšie sa snaží pomôcť ľuďom s ochranou ich osobných údajov v on-line prostredí a žalovať spoločnosti, ktoré tieto údaje zneužijú.

Tento rok sa Browder zameral na spoločnosť Equifax po tom, ako došlo k hackerskému útoku a odcudzeniu osobných údajov, ktoré firma držala od desiatkach miliónov Američanov. Jeho aplikácia DoNotPay bola použitá na pomoc pri 25 000 súdnych sporoch proti spoločnosti.

Britský podnikateľ sa chce ešte viac venovať ochrane súkromia a osobných údajov. Nedávno oznámil, že spoločnosť DoNotPay pomôže používateľom ľahko zamknúť nastavenia ochrany osobných údajov na svojich účtoch v sociálnych médiách a zároveň pomôže žalovať tie spoločnosti, ktoré takéto údaje použijú po hackerskom útoku, či inom odcudzení.

"Moje údaje boli hacknuté a predané Cambridge Analytica," uviedol pre Business Insider Browder s odvolaním sa tohtoročný bezpečnostný škandál Facebooku. "V tom čase sa zdalo, že odcudzenie údajov je niečo nezvyčajné, avšak v uplynulom roku sa stalo najdôležitejšou funkciou, ktorú si možno pridať do DoNotPay. Chyby, ktoré spoločnosti ako Equifax robia, napríklad že nešifrujú údaje, sú amatérske, ktoré by neurobil ani študent výpočtovej techniky. Chcem tieto spoločnosti potrestať za ich nekompetentnosť a chrániť ľudí pred predajom ich údajov."

DoNotPay je nástroj, ktorý poskytuje automatizovanú bezplatnú právnu pomoc. Užívateľ napíše s čím potrebuje pomôcť a následne sú mu položené príslušné otázky, aby sa dokázala vybrať príslušná dokumentácia alebo usmernenie, ako riešiť daný problém.

Aktuálne sa pridali dve ďalšie funkcionality. Prvá je zameraná na súkromie a pomáha používateľom uzamknúť svoje účty pred zvedavými očami. Automaticky urobí sériu zmien, ktoré Browder označuje ako "žiaden hlupák", zmenia sa nastavenia používateľov na Facebooku, Instagrame a Twitteri, ako napríklad zakázanie personalizovaných reklám, odstránenie histórie hovorov a textových správ a zastavenie iných účtov, ktoré sledujú, kedy je užívateľ on-line na Instagrame. "Aj Google bude čoskoro pridaný v súvislosti s nedávnymi problémami," upozornil Browder na zverejnenie bezpečnostnej diery v sociálnej sieti Google+ tento týždeň.

Druhá časť novinky sa týka informácie o tom, či boli údaje používateľov napadnuté. Pomocou služby HaveIBeenPwned, ktorá umožňuje používateľom vedieť, či boli aplikácie a platformy, ktoré používajú hacknuté, DoNotPay oznámi používateľom, či sú ich údaje v ohrození, a potom pomôže postihnutému používateľovi zažalovať príslušnú spoločnosť, ak si to bude želať.

"Poskytovaním týchto služieb môže každý, kto bude ochotný nasledovať jednoduché pokyny, ochrániť svoje údaje. Zdá sa, že jediní ľudia, ktorí majú prospech z krádeže údajov, je hŕstka právnikov. Dúfam, že ich všetkých nahradím a dovediem k bankrotu akúkoľvek spoločnosť, ktorá si nerobí starosti s osobnými údajmi používateľa," povedal Browder.

Browder, pôvodom z Veľkej Británie, študoval na Stanfordskej univerzite v Kalifornii a teraz pracuje na DoNotPaye na plný úväzok. Pre svoj startup si zabezpečil hotovosť 1,1 milióna USD v rámci kola financovania od významnej firmy z oblasti rizikového kapitálu zo Silicon Valley vedenej Andreessenom Horowitzom. Ďalšími účastníkmi boli aj Greylock Partners, medzi ktorými je mailiardár LinkedIn Reid Hoffman.

Súvisiace články

Aktuálne správy