Krajina, v ktorej inflácia budúci rok stúpne na 10 miliónov percent

, ČTK Foto: SITA/AP

Medzinárodný menový fond očakáva, že spotrebiteľské ceny vo Venezuele stúpnu o 1,37 milióna percent. Budúci rok sa ďalej prehĺbi jedna z najhorších hyperinflačných kríz v modernej histórii. MMF už dávnejšie prirovnal súčasný stav vo Venezuele ku kríze v Nemecku v roku 1923 či v Zimbabwe pred desiatimi rokmi.

Venezuelská ekonomika klesá od prepadu cien ropy v roku 2014. V krajine je nedostatok potravín, liekov a ďalšieho základného tovaru.

MMF tiež potvrdil predchádzajúci odhad, podľa ktorého venezuelská ekonomika v tomto roku klesne o 18 percent. Na budúci rok menový fond očakáva pokles hrubého domáceho produktu (HDP) o päť percent.

Venezuelský prezident Nicolás Maduro škrtol v auguste päť núl na bankovkách a zvýšil tridsaťnásobne minimálnu mzdu v snahe stabilizovať ceny. Inflácia však v septembri pokračovala v prudkom raste. Opozícia tvrdí, že ceny rástli o štyri percentá denne a v celoročnom prepočte inflácie predstavovala 488.865 percent.

Menový fond ale varoval, že jeho odhad pre Venezuelu by mal byť hodnotený veľmi opatrne, pretože k dispozícii nie je dostatok oficiálnych ekonomických údajov. Centrálna banka zhruba pred tromi rokmi prestala zverejňovať ekonomické ukazovatele a jediným zdrojom informácií sa stali opoziční zákonodarcovia, upozorňuje agentúra Reuters.

Madurova vláda menový fond odmieta a tvrdí, že je len figúrkou Washingtonu. Podľa Madura je Venezuela obeťou ekonomickej vojny vedenej opozíciou za pomoci Washingtonu. Opoziční kritici uvádzajú, že problémy v krajine sú výsledkom zlých politických rozhodnutí, vrátane nekontrolovaného tlačenia nových peňazí a kontroly nad devízami a cenami.

Súvisiace články

Aktuálne správy