Hlavný ekonóm MMF: Neznepokojuje ma, ako Čína chráni juan

, Reuters Foto: SITA/AP

Hlavný ekonóm MMF Maurice Obstfeld v utorok povedal, že neobáva schopnosti čínskej vlády brániť svoju menu aj napriek nedávnemu znehodnoteniu jüanu. MMF odporučil Číne, aby prehodnotila mieru rastu, aby sa viac zamerala na jeho kvalitu a udržateľnosť, aby ekonomika mohla lepšie odolávať šokom.

"Nie, nemyslím si, že je to problém," povedal Obstfeld na otázku čínskych inetervencií na ochranu meny, na výročnom stretnutí MMF a Svetovej banky na Bali. Obstfeld však na tlačovej konferencii povedal, že Peking bude čeliť "vyrovnávaciemu aktu" medzi opatreniami na podporu rastu a zabezpečením finančnej stability.

Čínsky jüan čelí silnému predajnému tlaku v tomto roku, keď počas marca až augusta klesol o 8 % v súvislosti s obavami na trhu, aj keď odvtedy už vďaka podpore zo strany vlády straty zmazal. V utorok čínska centrálna banka stanovila oficiálny stredný kurz jüanu na obchodovanie vo výške 6,9019 USD na dolár, pričom sa blížila k psychologicky dôležitej hranici 7,0 a pomohla poslať ázijské akcie na 17-mesačné minimum.

Americký minister financií v pondelok zopakoval, že Trumpova vláda bola znepokojená nedávnym oslabením jüanu, keďže ministerstvo pripravuje polročnú správu o manipulácii s menami, ktorá by mala vyjsť budúci týždeň.

Obstfeld uviedol, že finančné trhy príliš zdôraznili krátkodobé pohyby čínskej meny a dodáva, že jüan sa v posledných rokoch často rýchlo zotavuje z období volatility.

MMF odporučil čínskym orgánom, aby nekládli taký dôraz na objem rastu, ale aby sa viac zamerali na jeho kvalitu a udržateľnosť, aby ekonomika mohla lepšie odolávať šokom, povedal Obstfeld. Hlavný ekonóm MMF uviedol, že zatiaľ čo sa vládni úradníci snažili zmierniť zadlženie krajiny a bolo preto  pochopiteľné, že podniknú kroky na podporu rastu v súvislosti s obchodným napätím s USA, čo ovplyvnilo krátkodobý hospodársky rast, a malo dopad na juan.

"Musia vyvážiť tieto opatrenia proti potrebe dosiahnuť stabilnejší finančný sektor, dosiahnuť väčšie znižovanie zadlženosti a musia vyvíjať lepšiu kontrolu nad financovaním miestnej samosprávy."

Napriek väčšiemu než očakávanému poklesu čínskych devízových rezerv v septembri je vláda stále vybavená dostatočnými rezervami viac ako 3 bilióny dolárov. Zaznamenalo sa len niekoľko známok výpadku kapitálu, aký bol zaznamenaný v roku 2015 po prekvapivej devalvácii zo strany Čínskej ľudovej banky. Peking zaviedol prísne kapitálové kontroly na zabránenie úniku kapitálu a centrálna banka uviedla, že očakáva, že miera čínskych devízových rezerv zostane stabilná napriek výkyvom.

Súvisiace články

Aktuálne správy