Nezamestnanosť v ČR v septembri klesla na 3 %

V nasledujúcich mesiacoch by nezamestnanosť v krajine podľa riaditeľky Úradu práce ČR mohla ešte mierne klesnúť alebo stagnovať.

Miera nezamestnanosti v Českej republike v septembri klesla na úroveň 3 percentá z augustových 3,1 percenta a znížila sa aj medziročne z 3,8 percenta v septembri 2017. Ide o najnižšiu septembrovú nezamestnanosť v krajine od roku 1996. V ČR v závere minulého mesiaca evidovali 224 331 uchádzačov o zamestnanie, čo bolo o 6 168 menej ako v auguste a 60 584 menej ako pred rokom. Informoval o tom v pondelok na svojej internetovej stránke český štatistický úrad.

„Ekonomike sa darí a zamestnávatelia prijímajú ďalších zamestnancov,“ uviedla generálna riaditeľka Úradu práce ČR Kateřina Sadílková. „V nasledujúcich mesiacoch by nezamestnanosť mohla ešte mierne klesnúť alebo stagnovať,“ dodala. Medzimesačne aj medziročne sa v Česku v septembri zvýšil počet voľných pracovných miest. Zamestnávatelia prostredníctvom úradu práce ponúkali 316 132 voľných pozícií, čo bolo o 2 908 viac ako v auguste a o 110 051 viac ako pred rokom.

Súvisiace články

Aktuálne správy