Turecko oznámilo výnimky zo zákazu používania cudzích mien v obchodných dohodách

Turecko oznámilo výnimky zo zákazu používania cudzích mien v obchodných dohodách, vrátane exportných kontraktov, nástrojov kapitálového trhu a pracovných zmlúv pre cudzincov.

Turecká vláda minulý mesiac v snahe podporiť líru, ktorá v tomto roku stratila už 38 % svojej hodnoty, zakázala väčšinu obchodov (okrem importu) v cudzej mene. A nariadila tiež, aby sa za predaj a prenájom nehnuteľností aj lízingy na autá platilo lírou, ktorá v tomto roku stratila 38 % svojej hodnoty.

Tureckú líru zasiahli obavy trhov z menovej politiky prezidenta Tayyipa Erdogana a diplomatický spor Ankary s USA. Líra aj v pondelok ráno oslabila a jej kurz oproti doláru dosiahol 6,15 TRY/USD, zatiaľ čo na konci minulého obchodného týždňa stál 1 dolár 6,1205 TRY.
Podľa oficiálneho vestníka sa výnimky zo zákazu platieb zahraničnými menami budú vzťahovať aj na také oblasti, ako je softvér zo zahraničia, zmluvy o prenájme lodí a zmluvy so štátnymi inštitúciami, pokiaľ nie sú spojené s nehnuteľnosťami alebo zamestnaním.

Ak sa nepodarí opätovne prerokovať zmluvy, ktoré sú v súčasnosti v cudzej mene, prepočíta sa ich hodnota na líru oficiálnym výmenným kurzom z 2. januára a zvýši sa v súlade s mierou inflácie.
Kurz líry bol na začiatku roka na úrovni 3,8 TRY/USD, ale odvtedy klesol na 6,15 TRY/USD. A euro stálo na začiatku roka 4,5 TRY, teraz je to 7,08 TRY.

Ekonómovia a priemyselníci vyjadrili pochybnosti o tom, či tento krok bude mať trvalý pozitívny vplyv. Argumentujú, že bráni predvídateľnosti a pravdepodobne prinesie ďalšiu záťaž firmám s dlhom v cudzej mene.

Súvisiace články

Aktuálne správy