Francúzska ekonomika v 3. štvrťroku pravdepodobne mierne zrýchlila

Francúzska ekonomika v 3. štvrťroku pravdepodobne vzrástla o niečo viac, ako sa pôvodne čakalo. Naznačil to najnovší prieskum centrálnej banky v Paríži.
Banka na základe tohto prieskumu predpovedá, že sa hrubý domáci produkt (HDP) druhej najväčšej ekonomiky eurozóny za tri mesiace do konca septembra oproti predchádzajúcemu kvartálu zvýšil o 0,5 % namiesto pôvodne odhadovaných 0,4 %.
Prieskum tiež odhalil, že produkcia takmer celého priemyslu v sledovanom období solídne rástla, okrem automobilového a kovospracujúceho odvetvia. Podnikatelia tiež očakávajú, že aktivita v priemysle si aj v októbri udrží aspoň rovnaké tempo.
A zároveň, index dôvery podnikateľov z výrobného sektora stúpol v septembri na 105 bodov zo 103 bodov v auguste. A indikátor dôvery v službách sa zvýšil na 103 bodov z augustových 102 bodov. Podnikatelia predpovedajú aj v októbri zrýchlenie aktivity sektora služieb.
A do tretice, index dôvery vo francúzskom stavebníctve vrástol v septembri na 105 zo 104 bodov v auguste. Očakáva sa však, že v septembri stavebníctvo spomalí.

Súvisiace články

Aktuálne správy