PMI čínskeho sektora služieb aj celého súkromného sektora v septembri vzrástli

Aktivita v čínskom sektore služieb v septembri rástla najrýchlejšie za tri mesiace. Ukázal to v pondelok najnovší prieskum súkromných spoločností Caixin a IHS Markit. Ale nálada v tomto odvetví sa zhoršila, keďže firmy začali strácať pracovné miesta po viac ako dvoch rokoch ich zvyšovania, zatiaľ čo stúpajúce náklady poukazujú na zníženie ziskových marží.
Podľa prieskumu sa index nákupných manažérov (PMI) z čínskeho sektora služieb v septembri zvýšil na 53,1 z 51,5 bodu v auguste a ešte viac sa vzdialil od hranice 50 bodov, ktorá oddeľuje rast daného odvetvia od jeho poklesu.
Zrýchlenie aktivity v kľúčovom odvetví je vítaným signálom pre druhé najväčšie hospodárstvo na svete, ktoré čelí dôsledkom prehlbujúceho sa obchodného sporu so Spojenými štátmi.
Aj čínsky oficiálny PMI odvetvia služieb, ktorý zahŕňa aj stavebníctvo, sa v septembri udržal nad hranicou 50 bodov.
Podľa štátnych štatistík, sektor služieb, ktorý sa podieľa viac ako 50 % na výkone ekonomiky, v 1. polroku zvýšil svoj výkon o 7,6 %. Jeho tempo tak prekonalo aj expanziu ekonomiky o 6,8 % v prvých šiestich mesiacoch roka.
Caixin a IHS Markit v pondelok tiež informovali, že kombinovaný PMI z čínskeho výrobného sektora aj sektora služieb sa v septembri zvýšil len mierne na 52,1 bodu z augustových 52 bodov.

Súvisiace články

Aktuálne správy