Predstavitelia EK nie sú spokojní s talianskym rozpočtom na rok 2019

Európska komisia (EK) sleduje nové finančné plány talianskej vlády "so zvýšenými obavami". Taliansky návrh, aby sa na budúci rok schválil rozpočet so schodkom 2,4 % hrubého domáceho produktu (HDP), je "výrazným odklonom" od spoločnej hospodárskej politiky EÚ.

Európska komisia (EK) sleduje nové finančné plány talianskej vlády „so zvýšenými obavami“. Taliansky návrh, aby sa na budúci rok schválil rozpočet so schodkom 2,4 % hrubého domáceho produktu (HDP), je „výrazným odklonom“ od spoločnej hospodárskej politiky EÚ.
V spoločnom liste adresovanom podpredsedovi talianskej vlády Luigimu Di Maiovi to napísali podpredseda EK Valdis Dombrovskis a komisár pre hospodárstvo Pierre Moscovici.
List bol publikovaný v piatok (5. 10.) večer a v sobotu sa ukázalo, že na Di Maia vôbec nezapôsobil.
„Rátali sme s tým, že sa tento rozpočet Bruselu nezapáči,“ povedal šéf Hnutia piatich hviezd novinárom v Ríme. Dodal: „Nejestvuje nijaký plán B, ale ani úvahy o tom, že by sme sa zámeru vzdali.“
S týždenným oneskorením publikovala v piatok talianska vláda rozpočet na nasledujúce tri roky. Premiér Giuseppe Conte sa už v stredu (3. 10.) pokúsil rozptýliť obavy Bruselu a finančných trhov. Euroskeptická koalícia Piatich hviezd a pravicovej Ligy plánuje na rok 2020 rozpočtový schodok 2,1 % HDP. O rok neskôr by mal byť 2,1 %.
Podľa pravidiel EÚ je Taliansko vzhľadom na svoj verejný dlh 2,3 bilióna eur, čo je viac ako 130 % jeho HDP povinné, aby hospodárilo lepšie aj preto, lebo je treťou najväčšou ekonomikou eurozóny.
Väčšími verejnými výdavkami a znížením daní chce vláda v Ríme dosiahnuť hospodársky rast. Podľa nej by mal v roku 2021 klesnúť verejný dlh na 126,5 % HDP.
Dombrovskis a Moscovici o úspechu talianskej vlády pochybujú. Tvrdia, že štátny dlh v nasledujúcich troch rokoch neklesne, ale vzrastie. Talianska vláda má rozpočet na nasledujúci rok doručiť EK do 15. októbra.

Súvisiace články

Aktuálne správy