Čína ako najväčšia hrozba: Jack Ma tvrdí, že obchodná vojna by mohla viesť k vojenskému konfliktu

, newsweek;CNBC Foto: SITA/AP

Jack Ma, zakladateľ Alibaba, fimy ocenenej na viac ako 500 miliárd dolárov, navrhol, aby sa Peking a Washington zamerali na spoluprácu namiesto toho, aby vystupňovali svoj obchodný spor.

"Keď sa obchod zastaví, niekedy začne vojna. Takže obchod je spôsob, ako zastaviť vojny," uviedol čínsky miliardár na verejnom fóre Svetovej obchodnej organizácie v Ženeve. "Obchod je spôsob, ako vybudovať dôveru," pokračoval. "Obchod nie je zbraňou na boj proti sebe navzájom. Myslím, že Čína a USA by mali spolupracovať na riešení tejto výzvy, vytváraní väčšieho počtu pracovných miest, vykynožiť chudobu, využívať technológie na riešenie chorôb a v prospech životného prostredia, namiesto tohto druhu vojny," povedal podnikateľ. "Zničí to nielen obchodovanie medzi Čínou a USA,  ale aj množstvo ďalších krajín a malých podnikov," varoval vyzývajúc medzinárodnú podnikateľskú komunitu, aby sa postavila proti obchodnému konfliktu. "Mali by sme mať riešenie na problém tým, že sa nebudeme konfrontovať."

Na valnom zhromaždení OSN pred týždňom Trump ale zopakoval svoju kritiku Pekingu."Takéto zneužitie už viac nebudeme tolerovať. Nedovolíme, aby boli naši pracovníci obetovaní, naše spoločnosti boli podvedené a naše bohatstvo bolo presmerované," povedal prezident.

Wang Yi, čínsky minister zahraničných vecí, tiež obvinil USA zo studenej vojny. "V USA niekt vytvára antagonistické sentimenty, ktoré spôsobili vážne poškodenie vzťahov s Čínou," povedal. Zatiaľ čo veľká pozornosť na vnútroštátnej úrovni bola venovaná potenciálnej hrozbe zo strany Ruska, spravodajské služby a vojenskí experti varovali, že Čína predstavuje väčšiu hrozbu. "Čína má stanovený cieľ, že sa pokúsi nahradiť Spojené štáty … do roku 2020, 2040", vysvetlil v júli generál Jim Jones, bývalý európsky najvyšší veliteľ NATO. "Robia to veľmi tichým spôsobom, niekedy nie až tak potichu, ale niet pochýb, aké sú ich dlhodobé ambície a budeme sa s tým musieť vyrovnať."

Michael Collins, zástupca CIA pre misie vo východnej Ázii, povedal ten istý mesiac, že ​​hrozba z Číny je najzávažnejšou, ktorej v súčasnosti čelia USA. Spravodajský úradník tvrdil, že súčasné čínske kroky by mohli byť definované ako "fundamentálna studená vojna". Vyhlásil, že Peking chce dosiahnuť, aby "každá krajina na svete" stotožnila svoje záujmy s týmito záujmami voči Washingtonu.

Aj riaditeľ FBI Christopher Wray povedal, že Čínu považuje agentúra za najvýznamnejšiu hrozbu pre USA. Vysvetlil, že FBI vyšetruje prípady ekonomickej špionáže vo všetkých 50 štátoch, ktoré majú údajné vzťahy s Pekingom.

Riziko pre globálny energetický výhľad. Tak definoval rastúce obchodné napätie a "protekcionizmus" v obchodných politikách ruský minister energetiky. "V poslednom čase sme videli, že vysoko konkurenčné trhy preukazujú určité tzv. obchodné vojny," uviedol  Alexander Novak. "Vidíme opatrenia protekcionizmu, ktoré sa používajú, a určite to všetko vytvára riziká neistoty vo všeobecnosti nielen pre trh s plynom a skvapalneným zemným plynom (LNG), ale vo všeobecnosti ohrozuje energetickú bezpečnosť, energetickú účinnosť a dodávky energetického paliva pre spotrebiteľov. "

Novakove pripomienky prichádzajú v čase rastu obchodného napätia medzi USA a Čínou. Obe veľmoci ohlásili clá za miliardy dolárov za navzájom dovážaný tovar.

"Podľa odborných hodnotení sa celková spotreba energie vo svete do roku 2040 zvýši o ďalších 30 percent v porovnaní so súčasnou úrovňou," povedal Novak s tým, že takýto nárast "bude určite vyžadovať rôzne zdroje energie." Plyn bude zohrávať jednu z vedúcich úloh spolu s rastom využívania obnoviteľných zdrojov. Novak povedal, že podiel plynu ako súčasť širšieho energetického mixu sa zvýši z 23 na 26 percent. LNG je forma paliva schladená na kvapalinu, takže sa dá ľahšie a bezpečnejšie prepravovať.

"Hovorí sa o zákazoch, ktoré sa zavádzajú na dodávky ruského plynu, ale realita je iná… V skutočnosti vidíme, že európski spotrebitelia majú záujem o nákup ruského plynu," povedal Novak. "Nie sme monopolom na ruskom trhu a nechceme byť monopolom ani na európskom trhu."

Súvisiace články

Aktuálne správy