Prečo Nemci nemajú Silicon Valley: Za svoj neúspech sa hanbia

, QZ Foto: SITA/AP;TASR/Michal Svítok

Nemecko je priemyselná veľmoc, s veľkou a dobre vyškolenou pracovnou silou a dlhou históriou výroby špičkových technológií. Napriek tomu krajina nie je domovom technologických jednorožcov.

Dôvody, prečo mnohé krajiny chcú napodobniť Silicon Valley, sú jasné. Rýchlo rastúce firmy môžu predstavovať veľký podiel na raste pracovných miest a vytvárajú dynamickejšiu ekonomiku. Vsadiť na inovatívne podnikateľské podhubie sa pre Nemecko ukázalo ako náročná úloha.

Werner Hoyer je šéfom Európskej investičnej banky (EIB), banky vlastnenej členskými štátmi Európskej únie, ktorá sa zaoberá poskytovaním úverov malým podnikom na podporu podnikania, najmä v Európe. Hoyer tvrdí, že malé podniky v Nemecku majú stále obmedzený prístup k financiám. Odvetvie rizikového kapitálu je tu nerozvinuté, hovorí Hoyer a "banky majú príliš veľkú averziu k  riziku."

Chýbajúci kapitál je najčastejšie uvádzaný ako prekážka podnikania v celej Európe, a to tak pri zrode ako aj v štádiu rastu. Napríklad Booking.com bol pôvodne holandskou spoločnosťou, ale v roku 2005 ho získal Priceline. Gillian Tans, ktorý prevádzkuje Booking.com (ale nie materskú spoločnosť), povedal pre Bloomberg, že predaj bol nevyhnutný, pretože bez peňazí nebol možný ďalší rast. "Možno, keby v tom čase bolo k dispozícii viac finančných prostriedkov, Booking by urobil iné rozhodnutie."

Hoyer hovorí o naliehavej potrebe ponúknuť domáce financie, pri pohľade na čínske podniky rizikového kapitálu. "Naozaj chceme predať všetky naše aktivity na high-tech fronte do Číny,?" pýta sa.

Vďaka snahám Európskej investičnej banky aj zahraničným investorom, majú dnes európski podnikatelia väčší prístup ku kapitálu. Podľa agentúry Bloomberg minulý rok získalo 3500 európskych spoločností spolu investície vo výške 19 miliárd dolárov. Napriek tomu, podnikanie nie je dostatočne úspešné. OECD odhaduje, že vznik nových startupov v Nemecku za posledných 10 rokov pomerne stagnuje.

Hoyer okrem kapitálu, vidí Nemecko v inom svetle ako Silicon Valley. Tvrdí, že Nemecko sa nestalo technologickým centrom aj z dôvodu, že Nemci sa viac hanbia za svoje neúspechy ako Američania. Za najúspešnejšími zakladateľmi startupov v USA sú podnikatelia, ktorí uspeli na druhý alebo tretí pokus. Ďalším faktorom je prístup k údajom. Mnohé technologické firmy požadujú údaje o svojich používateľoch, aby zlepšili svoje produkty, zarobili peniaze a získali podiel na trhu, avšak zákony na ochranu súkromia v Európe to sťažujú. Úspech v oblasti technológií si bude vyžadovať nájdenie iného obchodného modelu.

Hoyer že sa situácia zlepší. Potvrdzujú to aj prieskumy podnikania v Nemecku, tie naznačujú väčšiu otvorenosť voči podnikaniu a vnímaniu príležitostí, čo je stále nedostatočné v ostatných krajinách.

Súvisiace články

Aktuálne správy