Premena za 200 miliárd sa nekoná: Veľkolepý solárny projekt Saudskej Arábie zaspal

, WSJ Foto: TASR/AP;SITA/AP

Saudi plánujú byť lídrom v oblasti obnoviteľnej energie, investícia dosiahne 200 miliárd dolárov. Solárny projekt mal byť súčasťou prebiehajúcej ekonomickej a spoločenskej premeny v Saudskej Arábii. Kvôli komplikáciám sa však zatiaľ nič nedeje.

Partnerstvo medzi Saudskou Arábiou a SoftBank, vytvorilo fond vo výške 100 miliárd dolárov na investície do technologických spoločností. Projekt by zmenil najvýznamnejšieho producenta ropy na veľkého hráča v solárnom biznise, s 200 gigawattov energie, čo je trikrát viac ako denná spotreba  krajiny. Plán oznámili výkonný riaditeľ SoftBank, Masayoshi Son a korunný princ Mohammed bin Salman v New Yorku ešte v marci. Teraz však úradníci a poradca zo strany saudskej vlády vyhlásili, že na projekte nikto aktívne nepracuje. Namiesto toho údajne saudské kráľovstvo pripravuje širšiu a praktickejšiu stratégiu na podporu obnoviteľnej energie, ktorú sa oznámi koncom októbra počas investičnej konferencie v Rijáde. Oznámenie pomôže objasniť ciele kráľovstva v oblasti obnoviteľnej energie, povedal saudský predstaviteľ.

Ide tak o ďalší významný projekt, ktorý Saudská Arábia po ďalšej konzultácii nakoniec prehodnotila. Rijád ešte v roku 2016 oznámil, že získa až 100 miliárd dolárov za vstup Saudi Arabian Oil Co na burzu. IPO Aramco ale neskôr odložil.

SoftBank spoločne s fondom štátneho bohatstva v Británii založil Vision Fund s 100 miliardami dolárov. Investície z fondu mali smerovať do nových globálnych technológií a spoločností. Solárny projekt získal vo svojej prvej fáze 1 miliardu dolárov z Vision Fund v tomto roku. Fond Vision neposkytol informácie o tom, či investoval v saudskom projekte hotovosť.

Saudskí energetickí predstavitelia nerozhodli o kľúčových podrobnostiach solárneho projektu, ako napríklad potrebných pozemkoch, štruktúre rozvoja alebo či získa štátne dotácie. "Všetci len dúfajú, že celá táto myšlienka zmizne," cituje saudského energetického predstaviteľa The Wall Street Journal. Vybudovanie takejto veľkej kapacity by podľa neho teraz mohlo znamenať, že náklady na vývoj by sa pre Saudskú Arábiu v budúcnosti mohli ukázať ako príliš vysoké, kvôli nástupu nových technológií, povedal ďalší úradník.

Projekt a cieľ vo výške 200 gigawattov sa považoval za voľnú dohodu a potenciálne ambície, nie za výslovný záväzok generovať túto kapacitu do roku 2030. A nie je jasné ani to, či vytvorená kapacita môže byť vyvezená do iných krajín. Rámec, ktorý sa má ohlásiť v októbri, nebráni SoftBanku, aby sa do budúcnosti zapojil do budovania solárnej elektrárne, ale pravdepodobne nebude viesť k rozvoju masívneho 200-gigawattového projektu, dodal úradník.

S rozsiahlymi pustinami a množstvom slnečného svitu sa Saudská Arábia dlho snažila presunúť od globálneho producenta ropy smerom k solárnej energii, ale jej plány v minulosti komplikovali vysoké náklady a logistické problémy. V súčasnosti nemá takmer žiadnu kapacitu pre výrobu solárnej energie a elektrinu vyrába spaľovaním ropy, nafty a plynu.

Súvisiace články

Aktuálne správy