Deutsche Bank: Inflácia je vo svete fiat mien politickou voľbou

, FTAlphaville Foto: TASR/AP

Historický vývoj inflácie podľa banky naznačuje, že aj naďalej bude ovplyvňovaná najmä ekonomickou politikou.

Deutsche Bank sa tentoraz zamerala na podrobnejší pohľad do histórie aj budúcnosti inflácie. Upozorňuje na jej politickú povahu a poukazuje na povojnový rast vládnych výdavkov, ktorý  začal generovať vlny inflácie. Vývoj následne viedol politických lídrov a centrálne banky k obratu smerom k politike zameranej na zníženie inflácie.

Nízka inflácia osemdesiatych rokov bola podľa spôsobená najmä dôsledkom integrácie čínskeho hospodárstva do svetovej ekonomiky. Vďaka nemu sa zvýšila globálna ponuka práce a následne došlo k útlmu v raste miezd a tiež v inflácii.

Takýto pohľad do minulosti naznačuje, že dlhopisové trhy dnes príliš zatvárajú oči pred možnosťou opätovného rastu inflácie. Na výške inflácie sú pritom značne citlivé , niekedy sa hovorí o tom, že sú dobrým indikátorom ďalšieho vývoja v tejto oblasti. Deutsche Bank porovnáva priemernú infláciu od roku 1900 a výnosy štátnych dlhopisov. Len Turecko, Južná Afrika a India majú výnosy desaťročných dlhopisov nad priemernou infláciou.

Popísaný nesúlad medzi výnosmi a infláciou je možné vysvetliť tým, že dlhopisové trhy na výšku inflácie veľmi nereagujú. Obligácie sú totiž významnou súčasťou dôchodkových a bankových systémov a sú nakupované bez väčšieho ohľadu na vývoj cien v ekonomike. Svoju úlohu môže zohrávať aj pokrízová politika centrálnych bánk, ovládlo ich pokušenie znížiť vyššou infláciou dlhy. Alebo je tiež možné, že trhy majú pravdu a v budúcnosti sa bude inflácia skutočne držať nezvyčajne nízko. Príčinou môže byť demografický vývoj, ale tento scenár ignoruje popísanú kľúčovú úlohu politiky. Alebo presnejšie povedané, dlhopisový trh pevne verí v "udržateľnosti nezávislých centrálnych bánk", ktoré budú aj naďalej krotiť infláciu a tvoriť významnú súčasť celej finančnej architektúry.

Historický vývoj ale podľa banky naznačuje, že infláciu bude aj naďalej ovplyvňovať najmä ekonomická politika. Útok na takýto systém ale môže prísť zo strany politikov, ktorí môžu napríklad navrhovať referendá o nezávislosti centrálnych bánk. Ako totiž upozorňuje Deutsche Bank: "výška inflácie je vo svete s fiat menami politickou voľbou a je ľahké ju zdvihnúť vo chvíli, keď na to príde chuť."

 

Súvisiace články

Aktuálne správy