Nemecký priemyselný zväz BDI zhoršil odhad tohtoročného rastu ekonomiky

Zväz nemeckého priemyslu (BDI) zhoršil prognózu rastu nemeckej ekonomiky na tento rok. Ako dôvod organizácia uviedla slabší dopyt po nemeckých produktoch v dôsledku obchodnej politiky amerického prezidenta Donalda Trumpa a blížiaceho sa odchodu Británie z Európskej únie.
BDI momentálne očakáva, že nemecká ekonomika vzrastie tento rok o 2 %, zatiaľ čo v predchádzajúcej prognóze počítala s ekonomickým rastom na úrovni 2,25 %. Export by totiž podľa šéfa BDI Dietera Kempfa mal v reálnom vyjadrení vzrásť len o 3,5 %, pričom BDI pôvodne počítal s rastom na úrovni 5 %.
„Obchodná politika Donalda Trumpa, ale aj blížiaci sa brexit oslabujú investičnú aktivitu vo svete. To zasahuje aj nemecké na export orientované firmy,“ povedal Kempf.
V súvislosti s eskalujúcim obchodným sporom medzi Čínou a USA upozornil na dôsledky pre nemecké firmy a vyzval na čo najrýchlejšie riešenie sporu. Riziko pre nemecké firmy sa totiž zvyšuje s každým ďalším ochranárskym opatrením, aj keď sa týka len podnikov z Číny. Ázijská krajina je najvýznamnejším obchodným partnerom Nemecka a USA zasa najväčším exportným trhom. Rozmáhajúci sa obchodný konflikt medzi týmito štátmi tak ovplyvňuje aj nemecké exportné podniky.
Okrem obchodného konfliktu medzi USA a Čínou vyhliadky nemeckých firiem ovplyvňuje aj blížiaci sa brexit, najmä rastúce riziko, že Európska únia a Británia sa na podmienkach odchodu Londýna z EÚ nedohodnú a nastane takzvaný tvrdý brexit. Británia je piatou najdôležitejšou exportnou destináciou Nemecka.
Kempf dodal, že nemecká ekonomika dlhodobo zaznamenáva rast a dá sa očakávať, že to ešte nejaký čas potrvá. Aj napriek tomu sa ale Nemecko musí podľa neho pripraviť na možné problémy a už teraz musí pracovať na predbežných opatreniach. Šéf BDI v tejto súvislosti vyzval na zníženie firemných daní, vyššie investície štátu do vzdelávania a digitálnej infraštruktúry.

Súvisiace články

Aktuálne správy