Nekupujte servery. Prechodom na cloud ušetríte aj 40 % nákladov

, PR článok

Datacentrum je pre vaše dáta niečo ako banka pre vaše peniaze. Dnes už je bezpečnejšie mať dáta uložené v datacentrách, než u seba vo firme alebo doma. Rovnako, ako je bezpečnejšie mať peniaze v banke a nie pod matracom.

Svetom už dávno nehýbu len peniaze, ale aj dáta. Či je pre firmu lepšie mať dáta na vlastných serveroch alebo radšej v cloude sme sa rozprávali s Jurajom Greššom zo slovenskej spoločnosti MadWire, ktorá prevádzkuje cloud WINGU.

Viete našim čitateľom polopate vysvetliť, čo to ten cloud vlastne je?

Iste. Určite to nie je počítač niekoho iného, ako sa vtipne cloud sem tam komentuje. A takisto to nie je jeden server niekde v datacentre. Predstavte si viacero (potenciálne až nekonečné množstvo) prepojených serverov. Na týchto serveroch beží váš systém. Napríklad CRM systém, účtovníctvo alebo webstránka. Zrazu sa na serveri, kde tento firemný systém beží, začne prehrievať procesor alebo odíde materská doska. Vďaka tomu, že servery sú navzájom prepojené, sa váš systém automaticky presúva na voľný server a vy to ani nezbadáte. Z vášho pohľadu zákazníka všetko beží ako doteraz. Tomu sa hovorí hot migration a je to zásadná výhoda cloudu. Čiže, zjednodušene povedané: cloud je sústava vzájomne prepojených serverov, z ktorej si môžete prenajať časť výkonu. Môžu to byť servery dva, tri, alebo ich môžu byť tisíce.

A tieto sú umiestnené v nejakom datacentre?

Nie v nejakom. Datacentrum je pre vaše dáta niečo ako banka pre vaše peniaze. Dnes už je bezpečnejšie mať dáta uložené v datacentrách, než u seba vo firme alebo doma. Rovnako, ako je bezpečnejšie mať peniaze v banke a nie pod matracom. Ak máte dáta doma, alebo v kancelárii, zvyšujete pravdepodobnosť, že stroj, obrazne povedané, polejete kávou, že dôjde k požiaru, k povodni, ku krádeži, alebo sa jednoducho pokazí a vy dočasne stratíte prístup k firemným systémom. V najhoršom prípade môžete prísť o dáta. Toto vám v datacentre nehrozí.

Čiže, keď počujem slovo datacentrum, môžem byť pokojná?

Nič neplatí absolútne. Máte datacentrá a datacentrá. Treba si zistiť, aké datacentrum využíva váš poskytovateľ cloudu. Napríklad my vo WINGU máme servery uložené v jednom z najmodernejších a najbezpečnejších dátových centier v strednej Európe. Je umiestnené v Bratislave a má certifikáciu Národného bezpečnostného úradu a NATO. Z hľadiska fyzickej bezpečnosti tam nájdete trojmetrové oplotenie, vyspelé monitorovanie okolo budovy a vo vnútri, nonstop bezpečnostnú službu, limitovaný pohyb, nepriestrelné sklá, nadštandardný protipožiarny systém, rozdelenie komplexu do bezpečnostných zón, a mnoho ďalšieho.

Nie každé datacentrum toto spĺňa?

Toto by mal byť štandard pre poskytovateľov cloudových riešení. Ale ešte aj dnes sa nájdu firmy, ktoré sú schopné umiestniť servery do datacentra, kde by ste sa báli zamknúť i starý bicykel. A následne sa neštítia toto zamlčať a ponúkať cloudové riešenie svojim klientom.

Predpokladajme teda, že je nemožné vlámať sa do datacentra a ukradnúť server aj s dátami.

Je to nemožné.

Čo hackerský útok?

To je práve to, čo som vám hovoril, keď som datacentrum prirovnával k banke. U nás máte dáta zabezpečené oveľa lepšie ako vo firme alebo doma. Softvérové zabezpečenie systémov je pri cloudových riešeniach vyspelejšie ako doma alebo v kancelárii. To už nie je len o základných firewalloch a antivírových programoch. Je to úplne iná liga. Ruka v ruke s cloudom idú pokročilé systémy ochrany. Pokročilé firewally, VPN, používa sa špeciálny softvér na ovládanie serverov, dáta sa automaticky zálohujú, môžete ich šifrovať a mnoho ďalšieho.

Ak by mala firma prejsť do cloudu, musela by sa pripájať do datacentra. Naproti tomu si firma môže centrálny server nainštalovať u seba a pripájať sa lokálne naňho.

A to aj firmy robia. Inštalujú si u seba centrálne servery, potom platia externým firmám alebo svojim administrátorom, aby sa im o ne starali. Pri interných serveroch musíte riešiť tonu vecí, ktoré s cloudom riešiť nemusíte. Riešite umiestnenie týchto serverov, napájanie, náhradné diely, záruky, licencie, bezpečnosť, updaty, online dostupnosť, platíte vlastných ľudí alebo externé firmy, aby sa vám o server alebo servery starali. Keď sa server pokazí, firma je ochromená prinajlepšom na pár hodín, prinajhoršom na pár dní, alebo nedajbože týždňov. S cloudom oproti tomuto máte navyše ešte jednu výhodu: platíte len za výkon, ktorý používate. Firemný server musíte nejak nadimenzovať a buď nevyužívate celú jeho kapacitu, a zbytočne ho preplácate, alebo vám jeho kapacita nepostačuje a musíte dokupovať ďalšiu techniku.

Toto všetko pri cloude odpadá?

Áno, presne tak. S cloudom sa nestaráte vôbec o nič. Platíte mesačné predplatné za výkon, ktorý používate a všetko funguje bez toho, aby ste čokoľvek ďalšie museli riešiť. S cloudom môžete navyše ľubovoľne znižovať alebo zvyšovať výkon tak, ako potrebujete, a nepotrebujete dokupovať ďalšiu techniku. Potrebujete vyšší výkon? Nie je problém. Jednoducho sa vám vyhradí väčšia časť výkonu z cloudu. Zrazu požiadavky na výkon klesli? Znovu žiaden problém. Vyhradí sa vám menšia časť výkonu z cloudu a znovu platíte len za to, čo využívate. Toto s firemným serverom nedokážete.

Prečo teda firmy hromadne neprechádzajú do cloudu.

To sa mňa nepýtajte. Na západe je to úplne bežné. U nás sme v tomto trochu pozadu. Myslím si, že je to o osvete. Majitelia firiem sú konzervatívni a majú pocit, že by mali mať server u seba vo firme. Má to ale oveľa viac nevýhod ako výhod. Štatisticky sa ukazuje, že prechodom na cloud ušetrí firma cca 40% nákladov oproti in-house riešeniu. A to nehovorím o všetkých starostiach okolo.

Ako prechod na cloud vlastne funguje?

U nás vo WINGU (www.getwingu.com) najprv s klientom prejdeme, na čo presne svoje vlastné servery používa a koľko za to platí. Potom s ním prejdeme, ako bude vyzerať alternatíva po prechode na cloud. Ak sa klient rozhodne pre cloudové riešenie, všetko nastavíme tak, aby veci fungovali podľa predstáv zákazníka a on sa už potom nemusí o nič starať. Zároveň vieme klienta zbaviť jeho starých serverov. Neviem o tom, že by to robil niekto iný. Skontrolujeme ich, určíme cenu a odkúpime ich. Poskytovatelia cloudov vám garantujú dostupnosť serverov viac ako 99,9 %. My garantujeme mesačnú dostupnosť 99,96%. A pravda je, že za posledné štyri roky sme mali len dva výpadky, aj to kratšie ako 5 minút. S tým sa môže málokto pochváliť.

Kto by teda vedel cloudové riešenie reálne využiť?

Každá firma, ktorá používa vlastné servery. Takisto aj firma, ktorá vlastné servery nemá a dáta si ukladajú zamestnanci lokálne po svojich počítačoch. V podstate viete cloud využiť na štyri veci.
Po prvé: na interné systémy firiem. Účtovníctvo, reporting, dochádzkové systémy, CRM systémy, virtuálne desktopy pre zamestnancov. Je to dobré na to, aby každý zamestnanec, ktorý dostane prístup na cloud, mal prístup k aktuálnym a zosynchronizovaným údajom. Žiadne také, že informácia je uložená lokálne v počítači zamestnanca, a nikto sa k dátam nevie dostať, lebo on je teraz mimo firmy.

Po druhé: ako úložisko. To je dobré najmä pre firmy, čo zdieľajú dáta v rámci firmy alebo s klientom. Môže ísť o tlačové dáta, video súbory, ale aj dokumenty: ako prezentácie, zmluvy, objednávky, cenníky, katalógy.

Po tretie: ako webhosting. Na jednoduchú stránku vám stačí základný hosting. Keď však prevádzkujete e-shop alebo inú stránku, ktorá zažíva sezónne nápory návštevníkov, môžete chcieť dočasne zvýšiť výkon servera, aby stránka bežala hladko. Vtedy je dobré stránku prevádzkovať na cloude.

Po štvrté: ako backup vlastných serverov. To sú, napríklad, prípady, keď sa firma nechce vzdať vlastných serverov, ale potrebuje vykryť čas výpadku. Inými slovami, záloha firemných systémov je na cloude, a keď firme vypadnú ich vlastné servery, spustí sa backup na cloude, kým nebude klient zase prevádzky schopný.

A čo cena?

Ako som povedal, ukazuje sa, že prechodom na cloud, firma ušetrí aj 40 % svojich nákladov. Princípom cloudu je, že platíte len za výkon, ktorý využívate. Takže je ťažko hovoriť o cene. Môžete platiť aj 16 eur mesačne, aj 300 eur mesačne. Novým zákazníkom však ponúkame, aby si to vyskúšali. Dva mesiace od nás dostanú zadarmo a to spolu s bezplatnou migráciou a všetkými úvodnými nastaveniami. Celkovo však cena záleží od toho, čo potrebujete. Odporúčam ísť na našu stránku www.getwingu.com, kde nájdete jednoduchý cenový kalkulátor. Skúste si nakonfigurovať výkon, aký potrebujete, a získate približnú predstavu.

 

Súvisiace články

Aktuálne správy