Kartel OPEC a jeho spojenci nezvýšia ťažbu ropy

Saudskoarabský minister energetiky po zasadaní kartelu v Alžíri novinárom povedal, že zúčastnené krajiny v uplynulých troch mesiacoch poskytli "množstvo dodávok, aby vykompenzovali poklesy" zo strany Iránu, Venezuely a Mexika.

Zasadanie Organizácie krajín vyvážajúcich ropu (OPEC) a štátov, ktoré s ňou spolupracujú, neprijalo rozhodnutie o zvýšení ťažby napriek výzve amerického prezidenta Donalda Trumpa na zníženie cien ropy. Saudskoarabský minister energetiky Chálid al-Falíh po nedeľňajšom zasadaní kartelu v Alžíri novinárom povedal, že zúčastnené krajiny v uplynulých troch mesiacoch poskytli „množstvo dodávok, aby vykompenzovali poklesy“ zo strany Iránu, Venezuely a Mexika. „Trhy sú dnes značne v rovnováhe, existuje veľa ponuky, aby sa dostala ku ktorémukoľvek zákazníkovi, ktorý ju potrebuje,“ povedal minister.

Na zasadaní OPEC-u v Alžíri sa zúčastnili aj ropné krajiny, ktoré nie sú členmi tohto kartelu vrátane Ruska. Výbor ministrov ropných krajín vo vyhlásení konštatoval, že je spokojný, „pokiaľ ide o terajší výhľad trhu s ropou, vzhľadom na celkovo zdravú rovnováhu medzi ponukou a dopytom“.

Súvisiace články

Aktuálne správy