Ropa by mohla byť lacnejšia, ak by Trump prestal tweetovať

, CNBC Foto: SITA/AP

Trump niekoľkokrát kritizoval kartelovú dohodu OPECu na Twitteri. Tvrdí, že je to úmyselná inflácia cien ropy. OPEC hovorí, že ide o zvýšený politický tlak zo strany Washingtonu na Irán a OPEC, čo sa nedá akceptovať.

Tweetovnie prezidenta Donalda Trumpa znižuje ceny ropy a americký líder by mal prestať s komentovaním na sociálnych sieťach s cieľom zmierniť nárast cien. "Trumpova administratíva tlačí politiku do OPECu. Snaží sa rozhádať členov a zabezpečiť vlastné záujmy tým, že získa nižšie ceny a tak ďalej," uviedol Hossein Kazempour, zástupca Iránu v OPECu.

OPEC spolu so skupinou producentov ropy pod vedením Ruska stanovili hranicu v januári 2017 ako odpoveď na prebytok dodávok a pretrvávajúci rast cien ropy. Toto rozhodnutie ale malo dopad na americké energetické firmy. Trump niekoľkokrát kritizoval kartel,  že úmyselne vytvára infláciu cien ropy. Prezident USA to nazval "monopolom" a vyzval k "zníženiu cien." OPEC spochybňuje tvrdenia Trumpa s tým, že hlavným cieľom je vyváženie a stabilizácia trhu.

"Keby zostali ticho, ceny by boli nižšie, som si istý," dodal Kazempour. Hovorí o zvýšenom politickom  tlaku zo strany  Washingtonu na Irán a OPEC, ako o niečom, čo nemožno akceptovať. "Myslím, že sa snažia zmeniť iránske správanie v otázkach, ktoré nesúvisia s ropou," povedal Kazempour.

Ceny ropy od začiatku minulého roka rástli, ale investori sú už opatrnejšími po tom, ako OPEC a producenti mimo OPEC uvažujú o ďalšom zvyšovaní produkcie o 500 barelov denne.

Ropný priemysel bude musieť investovať 11 biliónov dolárov v priebehu nasledujúcich dvoch desaťročí, aby uspokojil medzinárodný dopyt po surovine. "Nie sme politická organizácia," uviedol pre CNBC Suhail Al Mazrouei, minister energetiky Spojených arabských emirátov a prezident OPEC. "Úlohou tejto organizácie a všetkých producentov, ktorí s nami spolupracujú, je dosiahnuť rovnováhu na trhu." Mazrouei tiež uviedol, že OPEC má voľnú kapacitu v dôsledku znižovania dodávok v Iráne a vo Venezuele, ale zdôraznil, že ropa sa bude dodávať len "ak bude dopyt".
 

Súvisiace články

Aktuálne správy