Hliník znervózňuje trhy, ale dá sa na ňom aj zarobiť

, PR článok

Odberatelia hliníka sú stále znepokojení dôsledkami uloženia amerických sankcií spoločnosti Rusal, najväčšiemu svetovému dodávateľovi po Číne. Ich obavy nerozptýlil ani nedávny ústupok zo strany USA. Cena hliníka môže znovu smerovať k vyšším hodnotám. V trojročnom horizonte si kov udržiava viac ako 25 % nárast, aj keď momentálne vykazuje menšie straty.

Odstránia Spojené štáty hliník Rusalu zo svojej čiernej listiny? Táto otázka bola ústrednou témou stoviek zúčastnených strán z priemyslu, ktoré sa od 12. do 14. septembra zhromaždili v Berlíne na Medzinárodnej konferencii o hliníku, najväčšej odborovej akcii v Európe. Obdobie rokovaní o ročných dodávateľských zmluvách bolo plné obáv ako zo strany kupujúcich, tak aj zo strany predávajúcich.

Podľa najnovších informácií USA urobili ústupok voči ruskému gigantovi a povolili uzatvárať ďalšie, nové zmluvy. Toto povolenie sa však týka iba partnerov, s ktorými obchodujú dlhodobo. Sankcie zostávajú naďalej platné. Tie môžu narušiť dodávky hlavne v automobilovom a leteckom priemysle. Mnoho spotrebiteľov hliníku má so spoločnosťou Rusal štvrťročné alebo ročné zmluvy.

Odvetvie má naozaj veľmi málo času, aby sa vyhlo ďalšej kríze vzhľadom k tomu, že štátna pokladnica USA prikázala investorom do 23. októbra, aby sa zbavili svojich akcií Rusal a partnerom aby s Rusalom ukončili obchodné vzťahy. „Aktualizácia“ zo strany štátnej pokladnice USA však neznamená, že sa spoločnosť Rusal môže naozaj okamžite vrátiť k podpísaniu nových zmlúv, pretože banky a právnici jej zákazníkov budú potrebovať čas na preskúmanie rizík.

Po tomto dátume je Rusal v riziku, že bude viacmenej odrezaný zo svetového trhu. Podľa aktuálnych zdrojov z odvetvia sa zákazníci v tomto roku zdržiavajú rokovaní o zmluve s touto spoločnosťou, ktorá predstavuje 6 % svetovej produkcie (2017). Rusal tak môže prísť o veľa zákazníkov.

Pred niekoľkými dňami priniesol Bloomberg správu, že sa Rusal pripravuje na zníženie produkcie možno už tento mesiac. Na londýnskej burze kovov (LME) cena hliníkových kontraktov vyskočila v priebehu niekoľkých minút. Súčasná volatilita je tak silná ako v apríli, keď Spojené štáty Rusal sankcionovali. V tom čase za dva týždne ceny vzrástli o viac ako 30 % a dosahovali sedemročné maximá.

Priemyselníci sa už snažia nájsť si náhradu. Ak sa zachovajú sankcie na Rusal, Európa, ktorá absorbuje asi 45 % ruskej produkcie, by mohla v nasledujúcich mesiacoch čeliť ťažkostiam s dodávkami. To by pôsobilo na zvýšenie cien, pretože celosvetová dodávka hliníka od minulého roka nestačí na uspokojenie dopytu (takýto deficit nebol zaznamenaný viac ako desať rokov) a zásoby klesajú.

V posledných dňoch síce niektorí účastníci trhu očakávajú, že americké sankcie budú zrušené, čo nebráni cene hliníka naďalej výrazne kolísať. V nasledujúcich šiestich až dvanástich mesiacoch sa cena kovu bude pravdepodobne pohybovať v širokom rozmedzí 2 100 až 2 500 dolárov.

Pokiaľ máte záujem o investície do komodít, prevedieme vás svetom najznámejších komodít na trhu. Obchoduje sa tu s tovarom, s ktorým denne prichádza do styku takmer každý. Ide o ropu, hliník, drahé kovy alebo rôzne obilniny. Komodity sa obchodujú v jednotkách ako napríklad unca, barely či libry, ale aj v podobe cenných papierov, do ktorých môže investovať prakticky ktokoľvek.

Autorom je Silvia Holá, hlavný analytik xPartners

 

Súvisiace články

Aktuálne správy