Lietadlom letelo aspoň raz v živote 55 % obyvateľov SR vo veku 15 až 79 rokov

Objednávanie taxíkov cez mobilné aplikácie podľa prieskumu agentúry Go4insight je na Slovensku ešte stále rozšírené relatívne málo, o niečo viac skúseností majú ľudia s objednávaním ubytovania na špecializovaných online portáloch.

Lietadlom letelo aspoň raz v živote 55 % slovenskej populácie vo veku 15 – 79 rokov. Objednávanie taxíkov cez mobilné aplikácie je na Slovensku ešte stále rozšírené relatívne málo, o niečo viac skúseností majú ľudia s objednávaním ubytovania prostredníctvom špecializovaných online portálov. Vyplýva to z prieskumu agentúry Go4insight o tom, ako si obyvatelia Slovenska zvykajú na moderný spôsob zabezpečenia cestovania s v využitím internetu a mobilných aplikácií.

„Letecká doprava je spojená hlavne s cestovaním do vzdialenejších dovolenkových destinácií a cestami za prácou. Preto podiel tých, ktorí ju už využili závislí hlavne od životného štýlu, výšky príjmu a pracovnej pozície,“ povedal managing partner Go4insight Rastislav Kočan. Najväčší podiel tých, ktorí už lietadlo využili, je medzi vysokoškolsky vzdelanými ľuďmi (77 %) a ľuďmi s čistým príjmom nad tisíc eur (81 %). Letecká doprava je v poslednom desaťročí podstatne dostupnejšia, čo sa prejavilo v jej rozdielnom využívaní vzhľadom na vek. Kým u starších nad 70 rokov má skúsenosť s lietaním len 32 % ľudí, u mladých dospelých vo veku 25 až 29 rokov je to takmer 70 %.

Pokiaľ ide o objednávanie taxíkov cez mobilné aplikácie, ako sú napríklad Uber, Taxify alebo Hopin, takýto spôsob zabezpečenia odvozu doteraz celkovo využilo len 15 % obyvateľov Slovenska. Neplatí to však pre najväčší trh v Bratislave, kde si tento spôsob objednávania vyskúšal už takmer každý druhý obyvateľ hlavného mesta. Výrazne nadpriemerné využívanie taxikárskych aplikácií je aj v Košiciach. Vo všeobecnosti však na Slovensku platí, že ho obľubujú viac ľudia s vysokoškolským vzdelaním a s vyšším príjmom. Väčší podiel užívateľov je tiež medzi živnostníkmi a podnikateľmi (25 %).

Ubytovanie cez online portály ako Booking.com, Trivago alebo Airbnb si aspoň raz v živote rezervovalo 38 % slovenskej populácie. Tento spôsob vyhľadávania a rezervácie ubytovania využívajú do väčšej miery mladší obyvatelia vo veku do 40 rokov. Ide však o univerzálnu službu, svoje uplatnenie si postupne nachádza aj medzi staršími ročníkmi, o čom svedčí fakt, že si ho dokonca vyskúšala už takmer štvrtina ľudí vo veku 60 až 69 rokov.

Uvedené informácie pochádzajú z kvantitatívneho reprezentatívneho prieskumu medzi populáciou SR vo veku 15 až 79 rokov, ktorý realizovala agentúra Go4insight na vzorke tisíc respondentov na prelome júla a augusta 2018.

Súvisiace články

Aktuálne správy