Guvernér talianskej centrálnej banky I. Visco varuje pred zvýšením deficitu

Akékoľvek zvýšenie rozpočtového deficitu, ktoré nepomôže posilniť štrukturálny rast ekonomiky, môže mať za následok, že taliansky dlh sa stane neudržateľný. Vyhlásil to v sobotu (22.9.) guvernér talianskej centrálnej banky Ignazio Visco na konferencii vo Viedni.
Podľa neho je vzhľadom na súčasný stav verejných financií v Taliansku potrebný opatrný prístup k zvyšovaniu rozpočtových výdavkov a deficitu.
Upozornil, že „neproduktívny“ nárast deficitu zhorší výhľad verejných financií, zvýši pochybnosti investorov a následne aj rizikovú prémiu na štátny dlh Talianska.
Talianska populistická vládna koalícia pripravuje svoj prvý rozpočet, ktorý by mal zahŕňať zníženie daní, vyššie výdavky na sociálne zabezpečenie a zníženie veku odchodu do dôchodku.
V piatok (21.9.) sa predseda vlády Giuseppe Conte stretol so svojimi kľúčovými ministrami, aby sa pokúsil vyriešiť spory o rozpočet medzi vládnymi stranami a ministrom hospodárstva, ktorý sa bráni zvyšovaniu výdavkov.
Koalícia, ktorú tvoria Hnutie piatich hviezd a Liga Severu, si pritom musí stanoviť ciele pre hospodársky rast, deficit a dlhové ciele do 27. septembra.
Visco zdôraznil, že zvýšenie rozpočtových výdavkov bez posilnenia rastového potenciálu ekonomiky by prinieslo len dočasné výhody. Ak by totiž prehĺbenie schodku v rozpočte sprevádzal pokles dôvery investorov, dosah na úrokové sadzby by mohol byť obzvlášť výrazný a vývoj dlhu by mohol nabrať „neudržateľný kurz“, povedal.
Taliansko má druhý najvyšší dlh v EÚ po Grécku a musí ročne emitovať dlhopisy vo výške zhruba 400 miliárd eur na jeho financovanie.

Súvisiace články

Aktuálne správy