Briti doplatia na brexit omnoho viac než EÚ

Odchod Británie z Európskej únie bude mať vážnejšie dôsledky pre ostrovnú krajinu, než pre Európsku úniu, povedal bývalý šéf Európskej centrálnej banky (ECB) Jean-Claude Trichet, podľa ktorého je táto udalosť navyše "v rozpore s novým svetom veľkých ekonomík a jednotného trhu".

Odchod Británie z Európskej únie bude mať vážnejšie dôsledky pre ostrovnú krajinu, než pre Európsku úniu, povedal bývalý šéf Európskej centrálnej banky (ECB) Jean-Claude Trichet, podľa ktorého je táto udalosť navyše „v rozpore s novým svetom veľkých ekonomík a jednotného trhu“.
Na otázku BBC, do akej miery brexit ovplyvní krajiny EÚ, Trichet uviedol, že je to najmä otázka veľkosti ekonomiky. V prípade Európskej únie hodnota ekonomiky predstavuje približne 13 biliónov libier (14,67 bilióna eur), v prípade Británie zhruba 2 bilióny libier. „Je prirodzené, že brexit, o ktorom rozhodla Británia sama, zasiahne 27 krajín EÚ v podstatne menšej miere než samotnú Britániu,“ povedal Trichet.
Škody však brexit spôsobí aj EÚ a bolo by lepšie, keby sa mu podarilo vyhnúť „v záujme Británie aj celého európskeho kontinentu,“ dodal. Podľa neho je brexit „úplne v rozpore s novým svetom, ktorý predstavujú veľké nastupujúce ekonomiky s jednotným trhom a jednotnou menou“. Trichet sa pozastavil nad tým, ako je možné, že v období, keď India, Čína, Brazília a ďalšie ekonomiky rýchlo napredujú a EÚ viac a viac prekonávajú, sa v Európskej únii rozhodnú pre rozdelenie.
Jean-Claude Trichet stál na čele ECB v rokoch 2003 až 2011, v čase, keď krach americkej investičnej banky Lehman Brothers vyvolal celosvetovú finančnú krízu a navyše, Európska únia musela riešiť grécku krízu. V súčasnosti sa obáva rastúceho dlhu, verejného aj súkromného. Práve tento problém by mohol byť jedným z dôvodov nástupu novej krízy.

Súvisiace články

Aktuálne správy