Prezident podpísal zmeny v zákone o stavebnom sporení

, SITA Foto:TASR/ Adriána Hudecová

Zruší sa inštitút tzv. priateľských sporiteľov a poberateľom štátnej prémie sa pozrú na ich príjem.

Prezident SR Andrej Kiska podpísal zmeny v zákone o stavebnom sporení. Od januára 2019 sa pre nových sporiteľov ruší inštitút tzv. priateľských sporiteľov, zároveň sa zúži okruh poberateľov štátnej prémie podľa príjmu. Taktiež sa obmedzí poberanie štátnej prémie počas čerpania a splácania medziúveru. Limitovať sa bude aj nárok na štátnu prémiu v prvom roku sporenia a minimálna percentuálna výška štátnej prémie sa zníži.

Priateľskí sporitelia získavali štátnu prémiu podľa rezortu financií aj napriek tomu, že si na účte stavebného sporenia len sporili a nečerpali žiadny úver. Poskytnutie štátnej prémie sa bude po novom viazať na podmienku, že sa prostriedky získané stavebným sporením, vrátane štátnej prémie, použijú výlučne na stavebné účely. Štátna prémia sa zároveň bude vyplácať plnoletým osobám iba v prípade, ak ich priemerný mesačný príjem vypočítaný zo zdaniteľných príjmov za kalendárny rok neprekročí 1,3-násobok priemernej mesačnej mzdy zamestnanca v národnom hospodárstve SR. Štátna prémia pre deti ostáva zachovaná.

Limitovať sa bude nárok na štátnu prémiu zo zmluvy o stavebnom sporení uzavretej počas kalendárneho roka. Ak stavebný sporiteľ uzavrie takúto zmluvu až v druhom polroku, jeho nárok na štátnu prémiu z tejto zmluvy nesmie presiahnuť polovicu maximálnej sumy štátnej prémie ustanovenej zákonom. Spodná hranica percentuálnej výšky štátnej prémie sa zníži z 5 % na 2,5 % z ročného vkladu. Maximálna suma štátnej prémie sa zaokrúhli na 70 eur ročne.

 

Súvisiace články

Aktuálne správy