Pracovné miesta zrušené automatizáciou: Slovensko najviac ohrozené v rámci OECD

, SLSP Foto:TASR/Milan Kapusta;Lukáš Grinaj

Stredná a východná Európa bude v nasledujúcich rokoch čeliť významnému vplyvu automatizácie a náhrade mnohých súčasných pracovných miest strojmi. Najvýraznejšie by to podľa najnovších údajov OECD (Organizácie pre hospodársku spoluprácu a rozvoj) malo postihnúť Slovensko.

Roboty majú viacero výhod. Nie sú PN, sú presnejšie a podľa vedcov majú menšiu chybovosť. Robotizácia znižuje náklady na platy a zvyšuje zisky podnikom. Podľa štúdie OECD zlepší v nasledujúcich rokoch produktivitu práce a zvýši životnú úroveň. "Robotizácia bude v nasledujúcich rokoch veľkou výzvou pre vlády. Na jednej strane prináša vyššie daňové príjmy, na druhej strane je potrebné zabezpečiť pracovné miesta pre ľudí a takisto zabrániť znižovaniu platov,“ skomentovala Lenka Buchláková analytička Slovenskej sporiteľne.

OECD: automatizácia by mohla ohroziť až 34 % pracovných miest
Najmenší dopad sa očakáva v škandinávskych krajinách, napríklad v Nórsku sa to dotkne len zhruba 6 % súčasných pracovných pozícií. Regióny, ktoré sa vyznačujú nízkou ohrozenosťou automatizáciou, sú tie, kde sú ľudia s vyšším vzdelaním, majú väčší počet pracovných miest v službách a sú viac urbanizované. "Vo všeobecnosti možno povedať, že ohrozená je najmä stredná a východná Európa, dokopy robotizácia výraznejšie zasiahne pracovné miesta v 21 krajinách OECD. Na druhej strane najmenej postihnuté budú škandinávske krajiny, ale aj Veľká Británia, Severná Amerika či Nový Zéland,“ povedala Buchláková.

Automatizácia pracovných pozícií sa líši aj v regionálnom meradle
Na Slovensku je najviac ohrozených pozícií na západe krajiny, a to až 40 % súčasných miest. Nahradzované by podľa OECD mohli byť menej kvalifikované profesie. Aktuálne najohrozenejšími pracovnými pozíciami sú pracovníci vo fastfoodoch, v call centrách či obsluhovači strojov. Na druhej strane však nikdy nenahradí odbornejšie a kreatívne pracovné pozície. Medzi ústredné vlastnosti patrí tvorivá práca – písanie, podnikanie alebo vedecké bádanie. "Profesie ako učitelia, zdravotné sestry, terapeuti, fyzioterapeuti či doktori zostanú vždy nenahraditeľnými. Čím vyššia potreba vzdelania a praxe, tým je menšia pravdepodobnosť náhrady strojmi,“ doplnila Buchláková.

Roboty sú podľa európskych odborov nádejou na skrátený pracovný týždeň najmä vo veľkých fabrikách, a to aj pri zachovaní platov. Štúdia OECD ale zároveň tvrdí, že 60 % regiónov v 21 krajinách OECD vytvorilo od roku 2011 viac pracovných miest s nízkym rizikom automatizácie ako tých, ktoré sú výrazne ohrozené náhradou strojmi.

Začiatkom tohto storočia bolo každý rok zaradených do prevádzky zhruba 100 tisíc priemyselných robotov. V roku 2016 ich bolo vyrobených a zaradených už vyše 300 tisíc. 

Súvisiace články

Aktuálne správy