V hmotnej núdzi bolo v auguste na Slovensku 2,85 % obyvateľov

Podiel ľudí v hmotnej núdzi na celkovom počte obyvateľov sa minulý mesiac oproti koncu júla znížil o 0,06 percentuálneho bodu, medziročne išlo o pokles o 0,50 percentuálneho bodu.

Dávky v hmotnej núdzi dostalo na Slovensku v auguste tohto roka 69,7 tisíca osôb. Oproti koncu júla tohto roka išlo o pokles o 1,4 tisíca ľudí, medziročne sa počet poberateľov týchto dávok znížil o 12,9 tisíca. Na dávky v hmotnej núdzi bolo po zohľadnení ostatných členov rodiny na konci augusta tohto roka celkovo odkázaných 155,1 tisíca osôb, čo je 2,85 % z celkového počtu obyvateľov na Slovensku. Podiel ľudí v hmotnej núdzi na celkovom počte obyvateľov sa tak oproti koncu júla tohto roka znížil o 0,06 percentuálneho bodu, medziročne išlo o pokles o 0,50 percentuálneho bodu. Vyplýva to z údajov Ústredia práce, sociálnych vecí a rodiny SR.

Najväčší podiel ľudí poberajúcich dávky v hmotnej núdzi na celkovom počte obyvateľov daného regiónu bol na konci minulého mesiaca v okresoch Rimavská Sobota, Revúca a Gelnica. Okres Rimavská Sobota vykázal 10,8 tisíca ľudí odkázaných na sociálne dávky. Išlo o 12,79 % z celkového počtu obyvateľov tohto okresu. V okrese Revúca bolo 5 tisíc poberateľov sociálnych dávok, čo tvorí 12,55 % z počtu obyvateľov tohto okresu. V okrese Gelnica bolo v auguste tohto roka 10,55 % ľudí, ktorí žili zo sociálnych dávok, čo zodpovedá 3,3 tisíca sociálne odkázaným osobám.

Najmenej sociálne odkázaných ľudí je už dlhodobo v bratislavských okresoch. Minulý mesiac bolo v piatich bratislavských okresoch na dávky v hmotnej núdzi odkázaných od 0,13 % po 0,27 % ich obyvateľov, čo predstavovalo od 83 osôb v okrese Bratislava I po 310 ľudí v okrese Bratislava II. Medzi tieto okresy sa včlenil len okres Senec, kde bolo v hmotnej núdzi 0,21 % obyvateľov, teda 174 osôb.

 

Súvisiace články

Aktuálne správy