Pokuta pre Danske Bank by mohla dosiahnuť 8 miliárd dolárov, tvrdí konkurencia

, BI Foto: TASR/AP

Danske Bank, najväčšia banka v Dánsku, bola zapletená do škandálu v súvislosti s praním špinavých peňazí. Ak banku uznajú vinnou z akéhokoľvek priestupku, pravdepodobne to bude znamenať vysokú pokutu. Podľa jedného odhadu až 53 miliárd dánskych korún.

Miliardy sú extrém, väčšina odborníkov sa prikláňa k pokute v stovkách miliónov dolárov, ale ak by sa preukázalo, že banka j v tom nevinne, pokuta by nemusela byť udelená vôbec. Pravdou však zostáva, že škandál okolo estónskej pobočky najväčšieho dánskeho veriteľa za ostatné roky jedným z najväčších vo finančnom sektore.

Danske Bank v stredu pripustila, že transakcie, ktoré prechádzali cez jej estónsku pobočku medzi rokmi 2007 a 2015, môžu byť podozrivé a spojené s potenciálnym praním špinavých peňazí. Generálny riaditeľ banky Thomas Borgen už zo svojej funkcie odstúpil, hoci aj naďalej  tvrdí, že doterajšie v vyšetrovanie v pobočke nepreukázalo žiadne právne pochybenie. Danske Bank už klesajú akcie, ide o prudký pokles. Investori vychádzajú z očakávania možných regulačných a právnych trestov v dôsledku škandálu.

Zatiaľ nikto nevie, aká bude potenciálna pokuta, alebo či vôbec bude. Asi najvyšší odhad pokuty pochádza od dánskej banky Jyske Bank, ktorá je kľúčovým konkurentom Danske Bank. Breakingviews zverejnili výpočet analytikov z Jyske, ktorí vypočítali, že najväčší trest pre Danske Bank by mohol dosiahnuť 53 miliárd dánskych korún (8,3 miliardy dolárov). Svoj odhad založili na podvodných transakciách vo výške približne 150 miliárd dolárov a sankciách, ktoré regulačné orgány uložili voči bankám Deutsche Bank a BNP Paribas v predchádzajúcich prípadoch.

Väčšina odhadov je ale oveľa nižšia. Napríklad Credit Suisse v stredu uviedol, že trhy očakávajú, že celková pokuta bude nižšia ako 15 miliárd korún (asi 2,3 miliardy dolárov), čo je asi 28 % najpesimistickejšej prognózy od Jyske.

Dánska vláda rovnako ponúkla nižšie číslo pre prípadnú pokutu. Ak sa zistí, že Danske Bank pochybila, že sa dopustila akéhokoľvek protiprávneho konania, pokuty by mohla byť vo výške 4 miliardy korún (630 miliónov dolárov). Podľa Bloombergu tento odhad vychádza z predpokladu, že zisky banky z podvodných transakcií v dôsledku prania špinavých peňazí predstavujú približne 1,5 miliardy korún (235 miliónov dolárov).

Danske Bank už v minulosti dostala pokutu za porušenie pravidiel proti praniu špinavých peňazí kvôli monitorovaniu transakcií korešpondenčných bánk. V decembri minulého roka jej vymerali pokutou vo výške 12,5 milióna korún (2 milióny dolárov). Táto pokuta sa však netýkala jej estónskych  operácií.

Súvisiace články

Aktuálne správy